De afgelopen twee jaar werkte ik als stewardess voor een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

Ik begon mijn carrière in San Francisco en een jaar later verhuisde ik naar New York. Ik vloog binnenlandse en internationale vluchten en wist nooit waar ik de volgende dag heen zou gaan, dus het was altijd een avontuur. 

Tijdens mijn werk heb ik alle vragen gehoord die je maar kunt bedenken. Deze vragen hoorde ik het vaakst:

Moet je altijd hakken dragen?

Ik moest hakken dragen op het vliegveld
Ik moest hakken dragen op het vliegveld
Bernd Vogel/Getty Images

Hakken maken deel uit van de kledingvoorschriften voor mijn luchtvaartmaatschappij. Ik moest ze dragen op de luchthaven, tijdens het aan boord gaan, en tijdens het verwelkomen van passagiers in het vliegtuig.

Maar zodra het vliegtuig vertrok, konden we platte schoenen aantrekken.

Krijgen stewardessen pauze tijdens de vlucht?

Dat hangt af van de lengte van de vlucht.

Op binnenlandse vluchten nemen we geen pauzes. Mijn ervaring is dat stewardessen alleen mogen eten als het uitserveren van het eten en drinken aan passagiers klaar is.

Op internationale vluchten werkt dat anders omdat we wettelijk een slaappauze moeten nemen. Daarvoor is een speciaal compartiment ingericht boven de economy class van het vliegtuig. Alleen stewardessen hebben toegang tot deze ruimte.

We wisselen elkaar af - terwijl sommige stewardessen werken, rusten anderen.

Waar vlieg je morgen heen?

Deze vraag werd het vaakst gesteld, maar ik kon hem nooit beantwoorden.

Stewardessen werken vaak op oproepbasis. Dat betekent dat ze elke dag op het laatste moment inzetbaar zijn.

Soms hoorde ik pas de avond voor de vlucht over mijn volgende reis. Het kwam zelfs voor dat ik het telefoontje een paar uur voor de reis kreeg.

Hoeveel krijgen stewardessen betaald?

Een stewardess aan boord van een vliegtuig
Een stewardess aan boord van een vliegtuig
Matej Kastelic/500px/Getty Images

Stewardessen krijgen over het algemeen een uurloon. Het loon is voor iedereen verschillend, afhankelijk van het aantal jaren dat iemand voor de maatschappij werkt. Ons salaris groeit elk jaar een beetje.

Bij mijn maatschappij kregen we ook alleen betaald voor de tijd dat we in de lucht zijn. Dus alle tijd die we besteden aan douanecontrole, wachten bij de gate en het opvangen van vertragingen op de grond is onbetaald.

Bijvoorbeeld, van New York naar Chicago vliegen is twee uur vliegen, dus krijgen de stewardessen maar voor twee uur betaald. Dit geldt niet voor alle stewardessen en is dus afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarvoor ze werken.

Hoe lang bleef je op een bestemming?

Ik heb veel mooie landen gezien, maar vaak bleef ik maar 12 uur op de bestemming. In die tijd moest ik naar het hotel, slapen en weer terug naar het vliegveld voor de terugvlucht vroeg in de ochtend.

Soms had ik een mooie, lange overstap van 24 uur in Los Angeles of Hawaï, maar meestal was het een snel dutje in een hotel bij het vliegveld.

Gelukkig was mijn ervaring dat de tussenlandingen voor internationale vluchten minimaal 24 uur duurden.

Wat is je favoriete bestemming?

Ik was gestationeerd in twee steden aan verschillende Amerikaanse kusten, dus ik had de kans om veel naar Azië en Europa te vliegen.

Het land dat mijn hart gestolen heeft was Japan . Het was de ervaring van mijn leven.

Ik had het geluk precies op tijd te arriveren voor het kersenbloesemseizoen. Mijn tussenstop duurde maar 24 uur, maar ik had de kans om een tempel te bezoeken, heerlijk street food te proeven en in een plaatselijke kruidenierszaak snacks te kopen die ik thuis nooit zou kunnen vinden.

Is het veilig om vliegtuigkoffie te drinken? Ik heb gehoord dat ze hetzelfde water gebruiken als het toilet.

Ik heb nog nooit problemen gehad met vliegtuigkoffie
Ik heb nog nooit problemen gehad met vliegtuigkoffie
YakobchukOlena/Getty Images

Dit is complete onzin. We hebben verschillende tanks voor het toilet en de kombuis (keuken).

Passagiers zijn soms bezorgd over de kwaliteit van het water omdat ze niet weten hoe vaak de watertanks worden schoongemaakt. Maar hoe vaak worden jouw watertanks en leidingen thuis schoongemaakt?

Iedereen heeft zijn eigen normen, dus doe waar je je goed bij voelt. Maar ik drink altijd vliegtuigkoffie, en ik heb nog nooit een probleem gehad.

Hoe word je stewardess?

Je cv opsturen is simpel. Je hoeft alleen maar naar de website van de luchtvaartmaatschappij te gaan en te solliciteren via de betreffende pagina.

Maar veel mensen willen aan het werk als stewardess, dus er komen veel cv's binnen en niet iedereen krijgt feedback. Dat kan wat ontmoedigend zijn.

Weet dat de sollicitatieprocedure soms zes maanden kan duren, dus heb geduld.

Maakt de bemanning het vliegtuig schoon?

Hoewel het verschilt van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij, hebben de meeste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen een speciaal schoonmaakbedrijf dat verantwoordelijk is voor het schoonmaken van het vliegtuig na elke vlucht.

Het cabinepersoneel kan het vliegtuig ook schoonmaken, maar voor een snel en soepel boardingsproces is het beter als een speciaal uitgeruste staf helpt tussen de vluchten door.

Er zijn ook schoonmaakproducten aan boord voor het geval er tijdens de vlucht iets gebeurt.

Hoe kan ik een vliegangst overwinnen?

Cabinepersoneel is er om je veilig en comfortabel te laten voelen.
Cabinepersoneel is er om je veilig en comfortabel te laten voelen.
Adnan Abidi/Reuters

Als je vliegangst hebt, kun je dat aan de stewardess vertellen zodra je in het vliegtuig stapt. Alleen al de wetenschap dat iemand op de hoogte is en eventueel kan helpen, kan geruststellend zijn.

Sommige passagiers vragen of ze de stewardessen in de ogen mogen kijken tijdens het opstijgen. Oogcontact helpt om te begrijpen dat alles wat er in de cabine gebeurt normaal is en dat er niets is om je zorgen over te maken. Meer leren over de mechanica van het vliegtuig kan ook helpen om bange vliegers voor te bereiden op allerlei geluiden.

Schroom niet om de bemanning te vertellen over je angst. We horen dit vaker en zijn altijd bereid om te helpen.

Meer tips over vliegen? Check deze artikelen: