Toen ik stewardess werd dacht ik dat ik alle geheimen zou leren om goedkope vliegtickets te kunnen kopen. Maar daar bleek ik zelf achter te moeten komen of op te moeten pikken van mijn collega’s.

Dit zijn tien tips om geld te besparen tijdens de vliegreis:

Als je business class wil vliegen, kan je het beste pas op het vliegveld je ticket upgraden

Het klink misschien gek, maar ik adviseer iedereen altijd een economy ticket te kopen en dat dan te upgraden op het vliegveld.

Door dan pas te kiezen voor een upgrade is je uiteindelijke business class-ticket meestal veel goedkoper.

Nadat je een economy ticket hebt geboekt krijg je vaak e-mails met de vraag of je je ticket wil upgraden, maar haast je niet. Wacht tot je op het vliegveld bent en vraag aan de balie of aan de gate om een upgrade.

Soms kan je ticket zelfs gratis worden opgewaardeerd tot business class als het vliegtuig leeg is of je als je lid bent van een loyaliteitsprogramma van de luchtvaartmaatschappij. Maar ook als je wel bij moet betalen is dat veel goedkoper op het vliegveld dan eerder al online.

Wees gewoon uiterst vriendelijk tegen het grondpersoneel en zorg dat je op tijd bent zodat er nog genoeg stoelen zijn in de business class. Maar wacht niet tot je al aan boord bent, want stewards en stewardessen hebben die macht meestal niet.

Besteed nooit je geld aan flesjes water op het vliegveld

JFK Airport in New York. Foto: Sorbis/Shutterstock

Vliegen is duur. Je hebt je ticket, je taxi en je bagage al betaald, dus verspil geen geld aan dure flesjes water op het vliegveld. 

Je mag geen vloeistoffen door de veiligheidscontrole meenemen, maar niemand heeft gezegd dat je geen leeg flesje mee mag nemen.

De meeste luchthavens hebben voldoende kranen in de toiletruimte en sommige hebben zelfs speciale tappunten om snel je flesje bij te vullen.

Tijdens de vlucht kan je ook aan de steward of stewardess vragen je flesje bij te vullen. En als je geluk hebt doen ze er zelfs een beetje ijs in. 

Datzelfde geld voor eten op het vliegveld

Mensen durven vaak geen eten mee te nemen door de veiligheidscontrole, maar het is een geweldige manier om geld te besparen. Zolang het maar om vast voedsel gaat, zoals een belegde boterham.

Als je internationaal vliegt kan je het beste zorgen dat je alles op hebt gegeten voordat je aankomt, omdat sommige landen geen vers voedsel toelaten bij de douane. 

Bevries je vloeistoffen om bagagecontrole te voorkomen

Als je meer dan 100 millimeter vloeistof mee wil nemen in het vliegtuig kan je het bevriezen, zodat het door de veiligheidsscanner als vaste stof wordt gezien. 

Zelfs als er op weg naar het vliegveld al wat van gesmolten is, hoeft dat geen probleem te zijn zolang het maar goed verpakt is. 

[Dit verschilt wel per luchthaven. Zo geeft Schiphol op Twitter aan dat een bevroren flesje water ook als vloeistof wordt gezien, redactie Business Insider Nederland.]

Je kan online betere aanbiedingen vinden dan in de Taxfree Shop

Je kunt online betere aanbiedingen vinden. Foto: Shutterstock

Belastingvrij shoppen op het vliegveld heeft een grote aantrekkingskracht op luchtvaartpassagiers, maar je bespaart minder dan je denkt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden ook taxfree winkelen aan boord aan, maar die prijzen zijn nog minder voordelig.

Je kan online veel betere aanbiedingen vinden als je de tijd neemt om goed te zoeken.

Tickets zijn op sommige dagen goedkoper

Er is geen perfect recept voor het boeken van de goedkoopste vlucht. Maar er is wel een aantal manieren waarmee je de kans vergroot om minder geld uit te geven.

Dinsdag en woensdag zijn de beste dagen om tickets te boeken, omdat de prijzen na het weekend meestal dalen.

Als je flexibel bent qua reisdatum is het ook altijd goed om prijzen van meerdere data te checken in plaats van te zoeken op een specifieke dag. 

Snacks aan boord zijn overdreven duur, als ze niet bij je ticket inbegrepen zijn

Eet voordat je aan boord gaat of neem je eigen eten mee als maaltijden niet zijn inbegrepen bij je vlucht. Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Veel regels aan boord zijn door de coronapandemie veranderd. Daardoor bieden sommige vliegtuigmaatschappijen geen warme maaltijden meer aan tijdens de vlucht.

Neem daarom wat eten mee van huis of van je hotel, want anders moet je snacks kopen aan boord. En die zijn belachelijk duur en te klein om als volwaardige maaltijd te tellen. 

Als je ver van het vliegveld woont en veel bagage hebt, lijkt er zelf naar toe rijden de beste optie. Maar sommige mensen realiseren zich niet hoe duur parkeren kan zijn.

In New York kan parkeren op het vliegveld wel 70 dollar per dag kosten. Dat tikt flink aan als je een weekje op vakantie gaat. [Op Schiphol is het goedkoper en kost de eerste dag 44 euro en worden extra dagen daarna goedkoper, redactie Business Insider Nederland.]

Hoe dan ook is familie of vrienden vragen je weg te brengen verreweg het goedkoopst. Vaak is een taxi ook nog altijd goedkoper dan betalen voor parkeren, maar dat hangt uiteraard af van de lengte van je reis.

Als je op tijd weggaat kan je ook geld besparen door goedkoper te parkeren ergens nabij het vliegveld en je dan met een shuttle naar de terminal laten brengen. [Ook rond Schiphol wordt dat volop aangeboden, redactie Business Insider Nederland.]

Geld wisselen op het vliegveld is vrijwel altijd af te raden

Het is meestal het goedkoopst je geld te wisselen bij een bank. Foto: Getty Images

Te vaak landen mensen op een internationale luchthaven en realiseren zich dan pas dat ze niet het juiste geld bij zich hebben. Maar het vliegveld is de slechtste plek om je geld om te wisselen.

De meeste banken en winkelcentra bieden veel gunstiger wisselkoersen als je daar voor je vlucht aan denkt. En als je toch gedwongen bent op de luchthaven geld om te wisselen, doe dat dan alleen voor een taxi zodat je in de stad naar een lokale bank kan gaan.

Loyaal blijven aan een luchtvaartmaatschappij loont

Het is altijd een goed idee om loyaal te blijven aan een maatschappij of luchtvaartalliantie, zodat je een bonusmiles kunt sparen.

Naast miles die je kan gebruiken voor een volgende reis, mag je vaak ook gratis (extra) bagage inchecken, heb je recht op upgrades of toegang tot lounges met gratis eten en drinken.

LEES OOK: Werknemers van luchtvaartmaatschappijen geven 10 tips om de kans op verlies van bagage tijdens de vluchtchaos van deze zomer tot een minimum te beperken