Van tickets tot de bagagekosten, alles wat met vliegen te maken heeft wordt steeds duurder. Om kosten te besparen, hebben sommige slimme reizigers hacks uitgevonden. Ze delen deze tips en trucs op TikTok. 

TikTok gebruiker Larissa van @is.me.larry deelde op 30 juni een video van zichzelf waarbij ze de ‘kussen luchthavenhack’ probeert. Larissa reageerde niet meteen op Insiders verzoek om commentaar. 

In de video, die op donderdag al 4,6 miljoen keer was bekeken, is te zien hoe Larissa en haar vrienden door het vliegveld lopen met allemaal een kussen in hun hand.

Zodra Larissa na de vlucht haar bestemming heeft bereikt, opent ze het kussen waaruit 6 kilo aan kledingstukken tevoorschijn komt. Ze schrijft in het bijschrift dat de hack haar en haar vrienden elk 80 euro, of ongeveer 81,20 dollar, heeft bespaard.

De video kreeg meer dan tweeduizend reacties, waarbij veel TikTok-gebruikers zeiden dat ze niet konden wachten om de kussenhack uit te proberen. "Nu gaat iedereen met kussens rondlopen op het vliegveld", schreef iemand.

Anderen zeiden echter dat ze zich zorgen maakten over "betrapt worden". Maar Arina Bloom - die twee jaar als stewardess werkte - vertelt Insider dat de kussenhack eigenlijk een geweldig idee is.

"Je mag een kussen meenemen in een vliegtuig en zolang er geen verboden item in zit, is het helemaal oké", zegt ze. Reis- en inpakexpert Lydia Mansel, oprichter van Just Packed, vertelt Insider dat zij ook fan is van de hack.

"Kleding inpakken in een kussensloop kan zeker effectief zijn om je ruimbagage onder de gewichtslimiet te houden", zegt ze. "Niemand wil tenslotte die extra kosten betalen."

Mansel wijst erop dat de hack misschien lastig kan zijn als je een aansluitende vlucht moet halen. Dan moet je met een zwaar kussen door de luchthaven rennen.

Telt een kussen als 1 stuk handbagage?

Bovendien bepalen luchtvaartmaatschappijen wat je mag meenemen aan handbagage en het is de vraag of daar een kussen van 6 kilo bij past.

Bij KLM mag je in economy class bijvoorbeeld maximaal 12 kilo aan handbagage meenemen, waarvan één stuk handbagage van 55x35x25 centimeter en één accessoire, bijvoorbeeld een kleine handtas of laptoptas van maximaal 40x30x15 centimeter.

Op de vraag of je een kussen 'extra in de hand mag meenemen', reageerde webcare van KLM dat een kussen van "normaal formaat, verpakt tot maximaal 115 centimeter, zal gelden als één stuk handbagage". Daarnaast mag je dan alleen nog een klein voorwerp meenemen.

Bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta hangt het van het formaat van het kussen af of dit als één stuk handbagage geldt. Een klein reiskussen of -dekentje geldt niet als apart handbagagestuk, grotere exemplaren wel, aldus Delta.

Wat betreft veiligheid zijn kussens in het vliegtuig geen probleem, luchtvaartautoriteiten als de Amerikaanse TSA laten deze toe als handbagage en in de ruimbagage.

Alternatief: prop je nekkussen vol

Als je niet wilt slepen met een groot kussen, kun je ook kleding in een nekkussen stoppen. Deze variatie op de kussenhack is inmiddels ook erg populair op TikTok.

En als je liever alle kussens thuislaat, raadt Mansel aan om zwaardere voorwerpen - zoals schoenen en jassen - in een handbagagezak te stoppen. Hierdoor is je ingecheckte bagage veel lichter. Vooraf je bagage wegen kan ook helpen voorkomen dat je met je kleding staat te rotzooien bij de incheckbalie. 

"Je kunt dan precies zien of je nog ruimte hebt, of dat je een paar dingen moet verwijderen, voordat je naar het vliegveld gaat", zegt Mansel.

Lees meer over reizen: