• Op de beurs in Hongkong ging het aandeel China Evergrande Group maandag opnieuw hard onderuit.
  • Het vastgoedconcern zucht onder een zware schuldenlast en dreigt failliet te gaan.
  • Het omvallen van Evergrande zou ook bredere repercussies kunnen krijgen voor de Chinese vastgoedmarkt.

Op de beurs in Hongkong ging het aandeel China Evergrande Group maandag opnieuw hard onderuit. Beleggers schrokken van het nieuws dat de wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld.

Ook andere vastgoedbedrijven gingen mee omlaag. Naast het vastgoeddrama in Hongkong was het verder relatief rustig op de Aziatische markten aangezien beleggers in Japan, China en Zuid-Korea een vrije dag hadden.

In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 3,5 procent kwijt. Evergrande kelderde 13 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. 

De Europese beurzen gingen maandag ook flink omlaag in navolging van de onrust op de aandelenmarkt in Hongkong.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent in het rood op 779,20 punten. De hoofdindex tikte vorige week nog de 800 punten aan, maar neemt verder afstand van deze historische puntengrens. 

Lees ook: Roep op beurscorrectie klinkt steeds luider: stilte voor de storm?

Bestuurders van Evergrande in de fout

Ook werd bekend dat zes bestuurders van Evergrande investeringsproducten van het eigen bedrijf hebben laten uitbetalen terwijl dat nog niet mocht. De vroege uitbetalingen hangen vermoedelijk samen met de wankele financiële positie van Evergrande. Het bedrijf eist het geld van het zestal terug en wil "stevige boetes" opleggen.

Evergrande verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen en raakte dit jaar al meer dan 85 procent aan beurswaarde kwijt.

Beleggers zijn bang voor een faillissement van het bedrijf, dat voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Sectorgenoten als Sunac, Greentown China, Henderson Land en Sun Hung Kai Properties verloren tot 11 procent. Ook de grote verzekeraars AIA en Ping An Insurance moesten het ontgelden met minnen tot ruim 4 procent.

In Sydney, waar wel werd gehandeld, zakte de All Ordinaries 1,9 procent. Vooral de grote Australische mijnbouwers stonden opnieuw onder druk. Afgelopen vrijdag liep de sector ook al flinke averij op door de aanhoudende daling van de prijzen van ijzererts. BHP en Rio Tinto zakten 4,2 en 3,5 procent. Fortescue Metals Group leverde ruim 3 procent in.

LEES OOK: China’s aanpak van techbedrijven en andere sectoren raakt aandelen, maar de valutamarkt geeft ander signaal