• De crisis rond vastgoedreus Evergrande heeft Chinese millennials huiverig gemaakt een huis te kopen.
  • Verhalen op sociale media en beelden van half afgebouwde gebouwen en spooksteden schrikken hen af.
  • Vijf millennials vertellen tegen Insider hoe ze momenteel aankijken tegen hun financiële toekomst.

Ooit droomde Hu Haoqi, die een appartement deelt met twee vrienden, over een eigen appartement. Als professioneel interieurontwerper had hij zelfs al een schets gemaakt van zijn slaapkamer en ruimtes gecreëerd in zijn droomhuis voor kamerplanten en een kat.

Maar nu wil hij dat niet meer.

Sinds het nieuws van vorige maand over vastgoedreus Evergrande ziet de 32-jarige Hu alleen maar doemberichten voorbijkomen op Weibo, de Chinese variant van Twitter. “Het is angstaanjagend om verhalen te lezen van leeftijdsgenoten die geld hebben gestoken in Evergrande-appartementen in de verwachting dat ze die over vijf of zes jaar zouden kunnen betrekken”, zegt Hu tegen Insider.

Hij is het meest geschrokken van filmpjes op Douyin, de Chinese versie van TikTok, van verlaten "spooksteden" en niet afgemaakte gebouwen. "Ik lees over mensen die vijftien jaar lang hun spaargeld hebben gebruikt voor aanbetalingen en nu niet weten of hun appartementen ooit gebouwd zullen worden", vertelt Hu. "Ik wil niet dat dat mij ook gebeurt en ik ga nu dus maar gewoon door met sparen."

De in Guangzhou woonachtige Hu Haoqi is niet de enige.

Er zijn meer dan 400 miljoen millennials onder de Chinese bevolking van 1,3 miljard mensen. Veel van hen steken zich in de schulden om toe te kunnen treden tot de huizenmarkt.

Een eenvoudig appartement in grote steden als Beijing kan wel bijna een miljoen euro kosten, veel meer dan een jonge millennial zich kan veroorloven zonder geld te lenen van zijn ouders of financiële instellingen. Maar nu het crisis is rond vastgoedreus Evergrande, zijn veel van hen hun plannen opnieuw aan het bekijken.

Hu is een van de vijf millennials die Insider heeft gesproken die zeggen dat ze heel diep na moeten denken over de aankoop van een eigen huis.

Chinese millennials zijn huiverig om een huis te kopen

construction worker in Shenzen on girders
Foto: Evergrande/WeChat

De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande is momenteel het bedrijf met de grootste schuld wereldwijd van meer dan 260 miljard euro. Evergrande heeft zo'n 800 vastgoedprojecten lopen in China en veel daarvan zijn deze zomer stilgelegd vanwege de schuldencrisis.

Doordat Evergrande dreigt om te vallen zijn er ook grote zorgen over de rest van de Chinese vastgoedmarkt, onder meer over concurrerende projectontwikkelaars zoals Fantasia, dat deze week een betalingstermijn van omgerekend 177 miljoen euro heeft gemist.

Uit angst voor het scenario dat andere vastgoedontwikkelaars in een vergelijkbare crisis als Evergrande terechtkomen, hebben bankbestuurder Taniia Dai en haar man Dai Yiheng, die IT-specialist is, hun plannen om een huis te kopen in de koelkast gezet.

De Dai's, die beiden achter in de twintig zijn en in januari zijn getrouwd, huren momenteel een huis in de zuidelijke provincie Zhejiang. Ze waren van plan aanbetalingen te gaan doen voor een huis van projectontwikkelaar Country Garden, maar zeggen tegen Insider dat ze nu "nog wel even twee keer nadenken."

"Ik wil niet een van die mensen worden die steeds nerveus op Weibo zit te kijken of de bouw van mijn appartement wel of niet verdergaat", zegt Dai Yiheng tegen Insider.

"We zouden ook een al bestaand huis kunnen kopen, maar dat betekent dat we meer geld moeten hebben. We gaan berekeningen maken, maar voor nu staan onze plannen om een huis te kopen op pauze", zegt Taniia Dai.

Het gemiddelde salaris van een millennial in China bedraagt omgerekend zo'n 1.570 euro, oftewel zo'n 18.870 euro, staat in een KPMG-rapport uit 2017. En uit dit verhaal van Insider uit juli blijkt dat veel Chinese millenials zich in de schulden steken om zich een huis te kunnen veroorloven, waardoor het tekenen van een contract voor een appartement een levensveranderende beslissing is.

Daarom mag het geen verbazing wekken dat de 26-jarige Yang Kai uit Beijing geen interesse heeft om schulden te maken en uiteindelijk zonder huis komt te zitten.

Yang heeft plannen om zijn vriendin van de middelbare school te gaan trouwen en zegt tegen Insider dat de "instabiliteit" als gevolg van de crisis bij Evergrande hem doet afvragen of ze wel een huis moeten kopen en een kind moeten krijgen.

"Als we getrouwd zijn, zullen we bij mijn familie in Beijing wonen. Het is een klein appartement en daar is geen ruimte voor een kind", zegt Yang tegen Insider.

Dat gaat in tegen de wens van de Chinese overheid om na de decennialange een-kind-politiek de geboortecijfers op te krikken, omdat er te weinig baby's worden geboren. "We zijn het erover eens dat het nu niet het moment is om ons spaargeld in een appartement te steken dat misschien wel nooit gebouwd gaat worden", zegt Yang.

Experts zeggen dat beelden van half afgebouwde huizen en spooksteden huizenkopers zullen afschrikken

Evergrande
Foto: STR/ Getty images

Vastgoedexpert Maggie Hu van de Chinese universiteit in Hongkong zegt tegen Insider dat beelden van half afgebouwde huizen veel investeerders en potentiële kopers hebben afgeschrikt. Niet alleen het vertrouwen in Evergrande is gedaald, maar dat in de hele vastgoedsector.

"Het aantal vastgoedtransacties zal verder dalen, omdat mensen wachten met het aankopen van een appartement. De schuldencrisis op de huizenmarkt zal zeker zorgen voor afkoeling van de Chinese vastgoedmarkt", zegt Hu tegen Insider.

Kenneth Rogoff, hoogleraar economie en overheidsbeleid aan Harvard University, zegt tegen Insider dat de Chinese overheid in staat zou moeten zijn om te gaan met de schuldenproblemen en de half afgebouwde appartementen in spookwijken.

"Het voordeel van China is dat het in staat is veel sneller een duurzame oplossing voor de schuldencrisis te vinden dan het Westen met al zijn juridische en politieke vertraging", zegt Rogoff.

Zo loste China in 2014 bijvoorbeeld een huizencrisis op door indirecte leningen te verstrekken aan vastgoedontwikkelaars, berichtte The Wall Street Journal. Zo stimuleerde de Chinese overheid staatsbanken om huiseigenaren cash te verstrekken voor het upgraden van hun nieuwe appartementen en dat gaf de vastgoedmarkt een flinke zet. Tegelijkertijd herschikte de Chinese overheid de schulden van de vastgoedontwikkelaars zelf.

Maar nu lijkt China voor een grotere uitdaging te staan, zegt Rogoff. "De huidige huizenvoorraad gemeten in vierkante meters per persoon is vergelijkbaar met veel rijke economieën als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Maar de kwaliteit is lager en het model om te vertrouwen op vastgoed als investering is niet duurzaam."

Millennials investeren ook even niet in obligaties en andere financiële producten

evergrande china
Foto: Noel Celis / AFP via Getty Images

Chinese millennials zijn momenteel ook huiverig voor beleggen in het algemeen.

De 28-jarige Mu Yi Qian zegt tegen Insider dat hij zijn beleggingsportefeuille vanwege de onzekere situatie op de Chinese aandelenmarkt tegen het licht aan het houden is. Mu wijst erop dat de crisis bij Evergrande duidelijk heeft gemaakt hoe riskant het is om te beleggen in vermogensproducten van Evergrande Wealth.

Producten voor vermogensbeheer zijn in China vaak riskante onverzekerde, beleggingsproducten van banken en financiële instellingen die torenhoge rendementen beloven. Maar er is veel kritiek op die beleggingsproducten vanwege de vage voorwaarden, waardoor beleggers niet precies weten waar ze hun geld in steken, hoe winst kan worden veiliggesteld en wat het rendement is van de investeringen.

Evergrande probeert mensen met vermogensproducten nu terug te betalen in vastgoed met korting. Geschat wordt dat meer dan 80.000 mensen - waaronder medewerkers van Evergrande en hun familie en vrienden - voor zo'n 6 miljard aan vermogensproducten in handen hebben.

"Ik was niet geschrokken dat de handel in aandelen Evergrande werd stilgelegd, maar het lijkt me erg risicovol om flink te gaan beleggen", zegt Mu. Hij is een architect uit Shandong en omschrijft zichzelf als een "fan van de aandelenmarkt", maar is tot de conclusie is gekomen dat "dit geen jaar is om fors uit te pakken."

Mu zegt geen aandelen te kopen van andere Chinese vastgoedontwikkelaars, ondanks het advies van vrienden dat beleggen in concurrenten van Evergrande nu een goed idee zou kunnen zijn.

"Sommige mensen zien veel kansen in tijden van crisis, maar ik behoor daar niet toe", zegt Mu.

Ondertussen vertelt de 33-jarige Zhuang Jingrui, die voor een modebedrijf in Beijing werkt, tegen Insider dat ze van plan was een zeer risicovol vermogensproduct met een hoog rendement te kopen van een studiegenoot. Maar ze blies dat af, omdat ze nerveus werd van alle filmpjes die ze online zag van wanhopige beleggers in Evergrande Wealth die met lege handen lijken te staan.

"Mijn studiegenoot vertelde dat ik genoeg zou kunnen verdienen met mijn beleggingen om binnen twee jaar een auto te kopen, als ik alleen maar het geld zou gebruiken dat ik het afgelopen jaar gespaard had. Ik krijg nu steeds meer het idee dat dat oplichting is", zegt Zhuang tegen Insider.

Lees hier meer verhalen over de crisis rond Evergrande: