• Op financiële markten wordt nog altijd uitgekeken naar een mogelijke deal waarbij de in financiële problemen verkerende Chinese vastgoedreus Evergrande zijn vastgoedtak deels verkoopt.
  • Intussen is ook een ander Chinees vastgoedbedrijf in de problemen gekomen: het bedrijf Fantasia heeft een obligatielening van omgerekend 177 miljoen euro niet op tijd afgelost.
  • De handel in het aandeel Evergrande is nog altijd geschorst.

De schuldenproblematiek in de Chinese vastgoedsector komt ook bij andere bedrijven aan de oppervlakte. Gemiste afbetalingen op obligaties door het grote Evergrande maakten al duidelijk dat dit conglomeraat wankelt. Nu heeft ook vastgoedontwikkelaar Fantasia Holdings deadlines voor het afbetalen van schulden overschreden.

Het in Shenzhen gevestigde Fantasia heeft volgens een eigen verklaring een obligatie van omgerekend ruim 177 miljoen euro niet afgelost, terwijl de termijn daarvoor maandag afliep. Daarnaast meldde een vastgoedbeheerder dat Fantasia een lening van bijna 94 miljoen euro niet heeft terugbetaald voor maandag, terwijl dat wel de afgesproken datum was.

De voorbije weken werden gaten in de financiën van het conglomeraat Evergrande, dat zich naast vastgoed bijvoorbeeld ook met elektrische auto’s bezighoudt, al steeds duidelijker. Het bedrijf kon leveranciers niet meer betalen en miste deadlines voor obligatiebetalingen, wat de vrees voedde voor een domino-effect van faillissementen.

Fantasia past naar omzet gemeten ongeveer vijf keer in Evergrande, maar de problemen laten zien dat de met krediet snel gegroeide vastgoedbedrijven grote risico’s lopen. Ook het vastgoedbedrijf Sinic kreeg van kredietverstrekkers verzoeken om terugbetaling na het missen van twee deadlines voor het aflossen van schulden.

Bij Evergrande is naar verluidt een deal in de maak om kapitaal op te halen. Branchegenoot Hopson Development wil volgens Chinese media voor 4,3 miljard euro een belang van 51 procent nemen in de vastgoedtak van het bedrijf.

Handel in aandeel Evergrande ligt stil

De beurs in Shanghai bleef dinsdag dicht vanwege een lange vakantieperiode in China. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,1 procent in de min.

De handel in het aandeel Evergrande ligt nog altijd stil. Maandag werd de handel onderbroken in afwachting van belangrijk nieuws rond het financieel geplaagde concern.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk 2,2 procent lager op 27.822,12 punten. Uit gegevens van Jibun Bank bleek dat de activiteit in de Japanse dienstensector in september voor de twintigste maand op rij is gekrompen. Fast Retailing, een zwaargewicht in de Nikkei, kelderde bijna 7 procent.

De Japanse eigenaar van kledingketen Uniqlo zag de verkopen afgelopen maand met bijna 20 procent dalen. Ook de techbedrijven stonden onder druk in navolging van de zware koersverliezen bij Amerikaanse sectorgenoten. Techinvesteerder SoftBank zakte 4 procent.

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over de Chinese vastgoedmarkt, die onder druk staat door de crisis bij Evergrande