Voor een treinreis naar Londen is vanaf 30 april geen overstap meer nodig. De Eurostar zal dan rechtstreeks van Amsterdam naar de Engelse hoofdstad rijden. Enkele weken later, op 18 mei volgt dan de rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam en Londen.

NS en Eurostar hebben de nieuwe treinverbinding dinsdag bekend gemaakt. Sinds 2018 rijdt de hogesnelheidstrein al rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. In omgekeerde richting moeten reizigers nu nog overstappen in Brussel.

De trein die de rechtstreekse route officieel zal openen, vertrekt dinsdagochtend vanaf Amsterdam Centraal. Cora Van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat en Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zijn daarbij. Iets meer dan vier uur (4 uur en 9 minuten) later komt de trein aan in Londen. Die wordt daar verwelkomd door Grant Shapps, staatssecretaris van Transport van het Verenigd Koninkrijk.

Minister Van Nieuwenhuizen liet weten dat controles in Brussel straks niet meer nodig zijn, en dat scheelt reizigers al snel een uur reistijd. “Zo wordt de trein echt een volwaardig alternatief voor het vliegtuig.”

NS stelt dat de Eurostar een duurzame keus is, met een reis tussen Londen en Amsterdam die per passagier 80 procent minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare vlucht.