• Een hooggeplaatste EU-ambtenaar heeft topman Elon Musk van Twitter verteld dat zijn socialmediaplatform zich aan de Europese regels voor sociale media moet houden.
  • Twitter kan mogelijk een verbod opgelegd krijgen in de Europese Unie, als het zich niet aan de Europese regels houdt, waarschuwde eurocommissaris Thierry Breton.
  • Musk heeft Breton meerdere malen op het hart gedrukt dat hij de Europese Digital Services Act “heel redelijk” vindt.
  • Lees ook: Elon Musk gaat het gevecht aan met Apple: de historische ervaring leert dat hij weinig kans maakt

De Europese Unie heeft Elon Musk gewaarschuwd dat Twitter verbannen kan worden, als het zich niet aan de Europese regelgeving voor sociale media houdt. Dat meldt zakenkrant The Financial Times.

EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft dit gezegd in een videocall met Elon Musk, de techmiljardair die Twitter voor 44 miljard dollar heeft gekocht.

Breton plaatste afgelopen woensdag een tweet over zijn gesprek met Musk, waarin hij aangeeft dat er nog “veel werk aan de winkel” is.

Volgens Breton moet Twitter zich aan een reeks regels houden, waarin ook staat beschreven dat het niet meer losjes mag omgaan met het heractiveren van geblokkeerde accounts. Daarnaast moet Twitter ook akkoord gaan met een "uitgebreide, onafhankelijke audit" in 2023.

Breton verwijst met zijn lijst naar de Europese Digital Services Act (DSA). Dit pakket met regels voor onder andere socialmediabedrijven trad op 16 november in werking en omvat regelgeving die het "detecteren, markeren en verwijderen van illegale inhoud" omvat.

Musk heeft sinds de overname van Twitter het kantoor van het socialmediabedrijf in Brussel gesloten, wat de communicatie tussen de Europese instanties en het socialmediabedrijf bemoeilijkt. Daarnaast veroorzaakte de sluiting enige zorgen over de intentie van Twitter om aan de Europese regelgeving te voldoen.

Het helpt ook niet mee dat Twitter meer dan de helft van het personeel heeft ontslagen, waaronder ook een groot aantal mensen uit het team dat illegale content moet uitfilteren.

Breton waarschuwde Musk dat Twitter niet alleen verbannen kan worden, maar ook nog eens een boete van tot een maximale hoogte 6 procent van de jaarlijkse omzet kan krijgen als zich niet aan wetten houdt. Maar Musk vertelde Breton naar verluidt dat hij de DSA "heel redelijk" vindt en dat het wereldwijd ingevoerd moet worden.

Twitter mag geen hub voor Russische propaganda worden

Věra Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde Musk ook. Zij zegt dat Musk alles moet doen om ervoor te zorgen dat Twitter geen hub wordt voor Poetin-propaganda. Jourová laat tegenover Bloomberg weten: "door niet actief op te treden tegen de propaganda, dat wil zeggen de desinformatie te verwijderen, steun je actief de oorlog…"

Volgens haar zou het delen van nieuwsmedia vanuit Rusland al snel propaganda kunnen zijn, aangezien Russische staatsmedia propaganda verspreiden. Dat maakt het niet alleen gevaarlijk, maar ook risicovol voor Twitter, want de volgens Jourová is het verspreiden van dit soort berichten in strijd met de DSA.

Twitter liet woensdag in een artikel op de eigen website weten dat het beleid rond het monitoren van content niet is veranderd, sinds Elon Musk het bedrijf voor 44 miljard dollar kocht. De teams die aan de veiligheid en het vertrouwen op Twitter werken "blijven sterk en goed gefinancierd. Geautomatiseerde detectie speelt een steeds belangrijkere rol in het elimineren van misbruik."

LEES OOK: Genoeg van Twitter vanwege Elon Musk? Dit moet je weten over 4 alternatieven, van Mastodon tot Hive Social