Sinds de overname van Twitter door techmiljardair Elon Musk is het een grote chaos op het sociale netwerk. Blauwe vinkjes, grijze vinkjes, geen vinkjes, een te kort aan mensen door een massa-ontslag, het aannemen van nieuwe mensen, en de alom verwachtte dood van het platform die maar niet lijkt te komen. Het zorgt ervoor dat fervente Twitteraars op zoek zijn naar alternatieven.

Maar waar Twitter in technische zin ogenschijnlijk niet heel lastig te vervangen is, blijkt er in de praktijk toch weinig echt vergelijkbaars beschikbaar te zijn.

Toen afgelopen weekend half Twitter in rep en roer was, kwamen er overal gebruikersnamen van Mastodon voorbij. Dit platform lijkt de meest logische vervanger van het socialmediaplatform van Musk. Maar als je even verder kijkt, kom je erachter dat Mastodon fundamenteel anders in elkaar zit.

Naast Mastodon zingen ook de namen van Hive Social, Post.News en Counter.Social rond als alternatief voor Twitter. En hoewel ze op papier Twitter zouden kunnen vervangen, verschillen ze allemaal op veel vlakken van het invloedrijke platform waar iedereen vooralsnog op actief is.

Om een beetje duidelijkheid in de overstapchaos te scheppen en om je te helpen bepalen welk alternatief platform wellicht geschikt is voor jou, zetten we er enkele op een rij.


Mastodon

Screenshots van Mastodon
Screenshots van Mastodon
Mastodon

Mastodon wordt het meest aangehaald als de opvolger van Twitter. Dat komt voornamelijk omdat het er in eerste instantie erg op lijkt. Maar onderliggend is het sociale netwerk fundamenteel anders.

Waar je bij Twitter een account aanmaakt en aan de bak kunt, moet je dat bij Mastodon op een specifieke server doen. Het is namelijk een zogenaamd gedecentraliseerd sociaal netwerk. Dat houdt in dat het op verschillende servers over de hele wereld werkt.

Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen, want je kunt een server voor een specifieke groep mensen kiezen, zoals bijvoorbeeld alleen Nederlanders, of Amsterdammers van binnen de ring.

Maar het nadeel is dat elke server zijn eigen regels hanteert voor bijvoorbeeld contentmoderatie. Dat kan gevolgen hebben voor de content die je te zien krijgt en kunt plaatsen. Het is dus zaak dat je voor aanmelding goed door de regels van verschillende servers bladert om te bepalen of ze je de gewenste Mastodon-ervaring kunnen geven.

Het platform lijkt dan wel het meest op Twitter qua uiterlijk, qua software en gebruiksgemak is het toch echt anders.


Counter.Social

Screenshot Counter.Social
Screenshot Counter.Social
Counter.Social

Nog een sociaal netwerk dat enorm veel lijkt op Twitter. Het heeft de look and feel van de populaire TweetDeck-app overgenomen waardoor het vrij professioneel overkomt. Ook zijn er geen adverteerders of commerciële accounts op het platform te vinden. Het netwerk draait op donaties van gebruikers.

De grootste aantrekkingskracht van Counter.Social komt van de strikte regels die het aanhoudt, als het aankomt op wat er geplaatst kan en mag worden. Het netwerk treed hard op tegen nepnieuws, foutieve informatie en internet-trolls.

Kortom, alleen serieuze gebruikers zijn welkom, en dat maakt het ook direct een van de belangrijkste redenen om niet voor het netwerk te kiezen als vervanger van Twitter.

Het netwerk draait voor het grootste gedeelte op open source software, wat het in ieder geval enige betrouwbaarheid geeft. Het helpt voor het imago natuurlijk niet mee dat het is gemaakt en wordt beheerd door hacker ‘The Jester’.


Hive Social

Screenshot Hive Social
Screenshot Hive Social
Hive Social

Hive Social doet gelijk denken aan het Nederlandse Hyves van vroeger. Toch heeft het er niets mee te maken.

Het platform is gemaakt en wordt gerund door twee anonieme softwareprogrammeurs die met Hive graag het ‘social media van weleer’ terug willen brengen. Dat gevoel wordt extra aangedikt doordat Hive muziek op profielen toelaat, wat we nog kennen uit de tijd van MySpace.

Het platform is simpel in opzet en doet hetzelfde wat Twitter en Facebook jaren geleden ook deden: een chronologische tijdslijn met daarop alle updates van vrienden, familie en mensen die je volgt. Daaromheen belooft Hive geen rare poespas of inmenging van algoritmes. En dat maakt het direct aantrekkelijk.

Maar een echte vervanger voor Twitter is het niet per se en Hive positioneert zich ook niet zo. Twitter draait voornamelijk op korte tekstberichtjes, bij Hive kun je plaatsen wat je wilt. Ook werkt Hive vooralsnog alleen via een mobiele app.

Hive Social lijkt op dit moment de partij die het meest van de overname van Twitter door Elon Musk profiteert. Sinds de techmiljardair het sociale medium overnam steeg het aantal Hive-gebruikers binnen enkele dagen naar meer dan een miljoen.


Post.news

Screenshot Post.News
Screenshot Post.News
Post.News

Voor degenen die Twitter vooral gebruiken als manier om bepaalde belangrijke personen te volgen, of artikelen van bepaalde journalisten te kunnen lezen, is er Post.news. Een socialmediaplatform dat zich vooral richt op het faciliteren van de verspreiding van betrouwbare informatie.

Het is vooralsnog alleen mogelijk om er korte Twitter-achtige berichten tot hele artikelen te plaatsen. Daarmee is de functionaliteit van Post erg beperkt, maar dat lijkt onderdeel van de missie.

Het platform is opgezet door Noam Bardin, een Ex-Googler die werkte aan de navigatie-app Waze. Hij is voornemens Post neer te zetten als een platform voor “echte mensen, echt nieuws en nette gesprekken”. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want echt hard groeit Post niet. Het platform is nog in bèta en een lanceerdatum voor het grote publiek is er nog niet.

Toch lijkt Bardin er wel de vaart achter te zetten. Op 20 november liet hij via een e-mail aan wachtenden weten dat er 1.000 man meededen aan de bètaversie en dat er 80.000 op de wachtlijst stonden. Een dag later kwam hij met nog een update dat het er inmiddels respectievelijk 3.500 en 125.000 waren.


Geen kant en klaar alternatief voor Twitter

Zoals je kunt zien heeft elk Twitter-alternatief zijn voor- en nadelen. Geen enkel platform kan Twitter perfect vervangen, en dat maakt dat het sociale netwerk een unieke positie in de markt heeft. Daarbij heeft het een ongelooflijke hoeveelheid invloed en een uitstekende bereikbaarheid, waardoor het ook voor mensen buiten Twitter waardevol is. Iets wat andere sociale platforms vaak missen.

Als we Elon Musk mogen geloven, is de ergste chaos voorbij bij Twitter en begint de wederopbouw. Je kunt dus nog even afwachten en aankijken waar het met het platform heengaat.

Als het je niet zint, kun je altijd nog overstappen naar een van de bovenstaande alternatieven. Dan kan je ook kijken waar de meeste mensen heengaan, en hoef je niet bij alle vier een nieuw account aan te maken. Want daar draait het uiteindelijk om: de kracht van een platform valt of staat bij een kritieke massa aan gebruikers.

LEES OOK: Elon Musk, de rijkste man ter wereld, werd dit jaar $100 miljard ‘armer’ door slechte beursprestatie van Tesla