De koers van ether, de cryptomunt die hoort bij cryptoplatform Ethereum, is donderdag met zo’n 10 procent gedaald, kort nadat een langverwachte technologische aanpassing werd afgerond. Hierbij veranderde Ethereum de manier waarop transacties op het netwerk worden goedgekeurd van het zogenoemde proof-of-work-systeem naar het efficiëntere proof-of-stake.

“En we zijn klaar!” tweette mede-oprichter Vitalik Buterin van Ethereum op donderdagochtend. “Happy merge allemaal. Dit is een groot moment voor het ecosysteem van Ethereum. Iedereen die geholpen heeft The Merge mogelijk te maken mag vandaag trots op zichzelf zijn.”

De update, die zeven jaar in de maak is geweest, zorgt ervoor dat het Ethereum-netwerk sneller en efficiënter wordt. Het goedkeuren van transacties op het netwerk is veranderd van een proof-of-work-systeem, waar bijvoorbeeld de bitcoin mee werkt, naar een proof-of-stake-systeem.

Volgens softwareprogrammeurs die het Ethereum-netwerk onderhouden, daalt het aantal nieuw uitgegeven ethermunten, die in omloop komen als vergoeding voor het goedkeuren van transacties, met 90 procent naar zo’n 1.600 per dag. Voorafgaand aan The Merge kwamen er nog ongeveer 13.000 nieuwe ethermunten per dag in omloop.

Het beperken van het aanbod van ether wordt gezien als een manier om deze cryptomunt meer waarde te geven. Dat zou moeten helpen om de koers omhoog te stuwen, mits de vraag naar ether toeneemt vanwege het gebruik van de Ethereum-blockchain. Dat laatste is op korte termijn wellicht een probleem, omdat de handelsvolumes van cryptomunten dit jaar behoorlijk zijn gedaald.

Beleggers willen af van risicovolle investeringen

De cryptomarkt heeft dit jaar veel last gehad van het verkrappende monetaire beleid van centrale banken. Hierdoor zijn rentes gestegen en is beleggen met geleend geld duurder geworden. Dit heeft beleggingen in meer risicovolle activa geraakt, zoals aandelen en cryptomunten.

De koersdaling die ether donderdagavond te verwerken kreeg, is volgens beleggingsadviseur Fundstrat een geval van 'Buy the rumour, sell the news.' Ofwel beleggers zijn voorafgaand aan The Merge ingestapt en verzilveren nu hun winsten.

In de aanloop naar The Merge is de koers van ether met ongeveer 60 procent gestegen, vanaf het dieptepunt van ongeveer 1.000 dollar in juni.

Volgens Fundstrat kan het een kwestie van tijd zijn, voordat de koers van ether herstelt. De daling in het aanbod van nieuwe ethermunten leidt volgens Fundstrat tot een andere balans tussen vraag en aanbod. "De verbeterde aanboddynamiek zal mogelijk een positief effect hebben op de koers in de toekomst."

LEES OOK: 2 experts bespreken wat ‘The Merge’ kan doen met de balans tussen de bitcoin en ether