Volgens Vitalik Buterin, mede-oprichter van cryptoplatform Ethereum, is de langverwachte technologische aanpassing die bekend staat als ‘The Merge, op donderdagochtend afgerond. Dit liet hij via Twitter weten.

Ethereum is voor het goedkeuren van transacties overgestapt van de zogenoemde proof-of-work verificatiemethode naar proof-of-stake. Dat houdt onder andere in dat het Ethereum-netwerk meer transacties in een korter tijdsbestek kan verwerken, waarbij veel minder energie nodig is.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

De bitcoin, de grootste cryptomunt in marktwaarde, kwam donderdag nauwelijks in beweging. De waarde van de bitcoin bleef hangen rond de 20.000 dollar. Ether, de munt die bij het Ethereum-netwerk hoort, reageerde aanvankelijk ook rustig. Maar donderdagavond zakte de koers van ether plots zo’n 9 procent weg.

De update van het Ethereum-platform is zes jaar lang voorbereid en experts denken dat de aanpassing van de verificatiemethode voor het goedkeuren van transacties de energieconsumptie van het netwerk met 99 procent kan verlagen.

Sommigen noemen The Merge de belangrijkste gebeurtenis in de historie van crypto, op de uitvinding van de bitcoin na.

Cryptomunt ether is op dit moment erg populair bij zogenoemde Web3-initatieven en wordt veel gebruikt voor projecten die te maken hebben met gaming, NFT’s en slimme contracten.

Volgens analisten van Bank of America zou The Merge kunnen betekenen dat institutionele beleggers weer meer interesse krijgen voor cryptovaluta.

LEES OOK: Jack Dorsey en Vitalik Buterin kibbelen al maanden over de vraag of de bitcoin of Ethereum beter is: dat begon zo