De opmars van Ethereum lijkt niet te stuiten. De cryptomunt steeg dit jaar al met 1.300 procent in waarde en is op zijn bekendere concurrent Bitcoin na de waardevolste digitale munt ter wereld.

De waarde van één zogenoemde cryptomunt ether is sinds het begin van het jaar gestegen van ongeveer 1 dollar naar meer dan 14 dollar. Dat komt neer op toename van ruim 1.300 procent.

(klik voor vergroting)

ether

Donderdagmiddag bereikte de munt een recordhoogte van 14,72 dollar. Inmiddels is de waarde iets teruggezakt, tot ronde de 14 dollar.

De marktkapitalisatie (het aantal munten in omloop maal de huidige prijs) bedraagt momenteel iets meer dan 1,1 miljard dollar. Daarmee is Ethereum na de Bitcoin de waardevolste digitale munt ter wereld.

1

Ethereum maakt gebruik van dezelfde technologie als de virtuele munt bitcoin: de blockchain. Dit is een openbaar, decentraal register waarin alle transacties staan die ooit zijn gedaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een derde partij een betrouwbare transactie uit te voeren.

Lees ook op Business Insider

Waar bitcoin alleen een digitale vorm van geld is, gaat Ethereum een stap verder: je kunt er onder meer digitaal contracten mee afsluiten, de zogeheten smart contracts. Daarmee kunnen op termijn tussenpersonen als een notaris overbodig worden. Grote banken als ABN Amro, Banco Santander en Goldman Sachs experimenteren al met de technologie.

App-winkel voor de blockchain

Bedenker van het gedecentraliseerde platform is Vitalik Buterin, een 22-jarige Rus die opgroeide in Canada en momenteel woont in Zwitserland. Met Ethereum wil hij de mogelijkheden van de blockchain ontsluiten voor een groter publiek.

Ethereum is een platform boven op de blockchain met een eigen programmeertaal. Ontwikkelaars hoeven zich niet te verdiepen in de ingewikkelde blockchain-technologie, maar kunnen via Ethereum makkelijk blockchain-applicaties bouwen. Deze heten ook wel dapps, een samentrekking van decentralized apps. Ethereum is als het ware een app-winkel voor de blockchain.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl