De recente technologische update van het Ethereum-netwerk, The Merge, heeft de bijbehorende cryptomunt ether geen windeieren gelegd. Ether is in de afgelopen zeven dagen bijna twintig procent in waarde gestegen, naar ongeveer 1.550 dollar.

De bitcoin, veruit de grootste cryptomunt met een marktwaarde van een kleine 400 miljard dollar, boekte in dezelfde periode een koerswinst van ongeveer 5 procent.

De diepe neerwaartse spiraal die de cryptomarkt kenmerkte in de eerste helft van dit jaar lijkt vooralsnog tot stilstand te zijn gekomen. De ludieke mememunt dogecoin steeg in een week tijd zelfs 100 procent in waarde, naar aanleiding van de overname van Twitter door Elon Musk. De hoop is dat de dogecoin betrokken wordt bij betalingsmogelijkheden rond Twitter.

Toch zijn de ogen van crypto-experts voornamelijk gericht op de twee grootste munten, de bitcoin en ether “Beide crypto’s genieten van een positief momentum, maar aangezien mensen nog bezig zijn te wennen aan de nieuwe ’tokenomics’ van ether is het enthousiasme daar het sterkst”, zegt beleggingsstrateeg Jordi Alexander van vermogensbeheerder Seleni Capital tegen de site CoinDesk.

Op 15 september rondde het Ethereum-platform de langverwachte ‘Merge’ af. Het cryptonetwerk stapte over van de zogeheten proof-of-work methode voor het goedkeuren van transacties op het netwerk naar de proof-of-stake verificatiemethode. Deze overstap heeft er voor gezorgd dat het Ethereum-netwerk sneller transacties verwerkt, met minder energieverbruik.

The Merge maakt ether aantrekkelijker

‘The Merge’ heeft er ook voor gezorgd dat er minder snel nieuwe ethermunten in omloop komen. Daarnaast wordt een deel van de bestaande ethermunten uit de omloop gehaald. Sinds de update is al dertig procent van de bestaande tokens uit de circulatie verdwenen, meldt Bitcoinist. De verkrapping van het aanbod is gunstig geweest voor de koersontwikkeling van ether.

Volgens Coindesk heeft The Merge ervoor gezorgd dat ether interessanter is geworden als bescherming tegen inflatie. Dit maakt de crypto erg aantrekkelijk voor beleggers die in tijden van hoge inflatie op zoek zijn naar manieren om hun vermogen waardevast te houden.

“Ether kan het beter blijven doen dan de bitcoin door het beperktere aanbod van munten”, zegt hoofdonderzoeker Josh Olszweicz van Valkyrie Investments tegen Coindsek. “Dit kan een grote invloed hebben op de koers van ether.”

Lees ook: Hoop dat Elon Musk iets gaat doen met dogecoin als betaalmiddel op Twitter stuurt koers fors omhoog