Afgelopen jaar had de cryptomarkt te maken met een extreme piek en in die periode lanceerden veel financiële partijen ook nieuwe beleggingsfondsen die veelal indirect blootstelling bieden aan de bitcoin en andere cryptomunten. Maar met de cryptocrash van 2022 zijn veel van deze debutanten op de ETF-markt voor beursgenoteerde indexfondsen ook flink gedaald.

Crypto indexfondsen zijn goed voor vijf van de zeven zwakste debuten in de geschiedenis van de ETF-sector. De fondsen werden gelanceerd op het hoogtepunt van de hype in 2021, vlak voor de verkoopgolf van 2022, meldt de Britse zakenkrant The Financial Times op basis van gegevens van Morningstar Direct.

De vijf crypto ETF’s richtten zich op cryptomunten of op blockchaintechnologie. De slechte prestatie van deze fondsen bevestigt een terugkerende trend in de academische literatuur dat er een neiging is onder fondsbeheerders om thematische beleggingsfondsen te lanceren rond ‘hypemomenten’. Daarbij is de kans op een terugval op korte termijn relatief groot.

Een van de meest prominente nieuwe crypto ETF’s van het afgelopen jaar is de ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), die 1,2 miljard dollar aan belegd vermogen is kwijtgeraakt in het eerste jaar na de lancering in oktober 2021. BITO is in de eerste twaalf maanden gedaald met 70,4 procent.

Andere kleinere cryptofondsen hebben nog meer waarde verloren in het eerste jaar sinds de lancering.

Het fonds met de slechtste prestatie was de Franse Melanion BTC Equities Universe Ucits ETF, die van start ging in oktober 2021 en belegt in bedrijven zoals technologiebedrijf Marathon Digital Holdings en de delver van bitcoins Riot Blockchain. In het eerste jaar na de lancering behaalde dit fonds een rendement van min 76,9 procent.

Een vergelijkbaar rendement (min 76,7 procent) werd behaald door Global X Blockchain ETF (BKCH), het fonds met de op een na slechtste prestatie. Dit fonds ging in juli van vorig jaar van start.

Het cryptofonds met de op twee na slechtste prestatie (min 73,7 procent) was Invesco Alerian Galaxy Crypto Economy ETF (SATO), die gelanceerd werd in oktober van 2021.

Beleggingen die blootstelling bieden aan blockchaintechnologie volgen in grote lijnen de ontwikkeling van de bitcoin en andere cryptomunten. Cryptovaluta zijn hard gedaald in het afgelopen jaar.

Tot de andere ETF’s die zwak hebben gepresteerd in het eerste jaar na de lancering, behoort de Xtrackers MSCI Russia Capped Swap ETF (XMRD), een fonds dat in Russische bedrijven belegt, met een rendement in het eerste jaar sinds lancering van min 75,1 procent. Ook de Canadese Horizons US Marijuana ETF (HMUS) die in marijuanabedrijven belegt, heeft het zwaar gehad met een rendement in het eerste jaar sinds lancering van min 75,3 procent.

Uit de gegevens van Morningstar blijkt echter ook dat een slecht eerste jaar niet noodzakelijk het einde betekent voor een beleggingsfonds.

De SPDR Portfolio S&P 500 Growth ETF (SPYG) daalde in zijn eerste handelsjaar in 2000-2001 met 53,8 procent, maar is sindsdien uitgegroeid tot een fonds van 12,2 miljard dollar.

Ook de iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) is in 2008-2009 met 56 procent gedaald, maar heeft nu 4,5 miljard dollar aan vermogen en de Invesco Solar ETF (TAN) daalde in hetzelfde jaar met 68,2 procent, maar heeft nu 2,2 miljard dollar aan vermogen.  

De cryptosector kan eveneens een comeback maken, zegt Kenneth Lamont, senior fondsanalist voor passieve beleggingsstrategieën bij Morningstar tegen The Financial Times. Volgens hem zijn cryptobeleggers nog steeds optimistisch over het gebruikspotentieel van cryptomunten en blockchaintechnologie.

Lees meer over crypto: