Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog. Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat Essent aan zijn afnemers weten.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29447 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit 0,44395 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51371 euro per kubieke meter naar 1,99440 euro. Deze tarieven zijn op basis van klanten die 10 procent ‘Korting Thuisvoordeel’ krijgen.

Lees ook: We checkten bij 8 energiebedrijven hoe het zit met kortingen op stroom en gas voor bestaande klanten: ‘Waar heb je het over? We zitten in een energiecrisis!’

“De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan klanten. De nieuwe tarieven zijn inclusief “energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw”.

1 miljoen klanten Essent hebben variabel energiecontract

Volgens Essent hebben ruim 1 miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor deze klanten met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt Essent op zijn website.

De impact van de tariefwijziging op de uiteindelijke energierekening verschilt volgens het bedrijf per klant. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, het type woning, de genomen energiebesparings- en verduurzamingsmaatregelingen, en het daadwerkelijke energieverbruik.

Lees ook: Zo groot is het verschil in energieverbruik van woningen met hoog of laag energielabel: 50% meer gas bij laagste label G

Volgens Essent behoort het nieuwe tarief "nog steeds tot de laagste in de markt", omdat Essent "ook in deze moeilijke omstandigheden doet wat kan om de rekening zo betaalbaar mogelijk te houden".

Nieuwe klanten van energieleveranciers zijn sowieso duurder uit. Zo betalen klanten van Essent bijna 4 euro voor een kuub gas en bijna 84 cent per kilowattuur stroom volgens het enkeltarief. Huishoudens die nu een contract bij Eneco afsluiten lijken nog duurder uit te zijn. Zij betalen namelijk ruim 4 euro per kubieke meter gas en bijna 96 cent per kilowattuur enkeltarief. Wel hanteert Eneco nog een btw-tarief van 21 procent. Het kabinet heeft echter besloten om de btw op energie vanaf juli tijdelijk te verlagen naar 9 procent tot het einde van dit jaar.

Volgens de website van de energieleverancier wordt die verlaging verrekend in de jaarnota. In de prijzen van Essent is de btw-aanpassing al verrekend.

LEES OOK: Zo komt prijsplafond voor energie eruit te zien: kabinet mikt op maximaal €1,50 per voor kuub gas en €0,70 voor kWh stroom