Eric Schmidt, tot 2011 CEO van Google, werkt in het geheim aan een nieuw bedrijf dat militaire aanvalsdrones ontwikkelt. Dit bedrijf, genaamd White Stork, wil op grote schaal betaalbare ‘kamikaze-drones’ produceren die artificial intelligence (AI) gebruiken om in een oorlogssituatie hun doel te raken en vervolgens een kleine lading explosieven laten ontploffen.

Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes op basis van eigen onderzoek – Schmidt wilde niet reageren.

De bedrijfsnaam White Stork verwijst naar een ooievaar, een vogel die men niet direct associeert met militaire drones. Maar de ooievaar is ook de nationale vogel van Oekraïne, dat al bijna twee jaar vecht tegen een Russische invasie.

Onderzoek van Forbes wijst uit dat verschillende voormalige topmensen van Google betrokken zijn bij White Stork. Onduidelijk is of Schmidt het project zelf financiert of er een winstgevend bedrijf van wil maken. Het vermogen van Schmidt bedraagt een kleine 30 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

De drones gebruiken AI om hun baan te bepalen. De software, die op het apparaat zelf zou werken en niet via een internetverbinding, moet de drones laten functioneren in (oorlogs)gebieden waarin de tegenstander draadloze signalen verstoort.

Hoe duur de drones moeten worden, is nog niet bekend. Drones die momenteel door Oekraïne worden gebruikt tegen Rusland kosten zo'n 400 euro per stuk, volgens Politico.

Schmidt weet veel van defensie en artificial intelligence

Hoewel Schmidt in de media niets kwijt wil over White Stork, is zijn bedrijf volgens Forbes een publiek geheim in de dronecommunity. Schmidt zou in Oekraïne verschillende fabrieken en testlocaties voor drones hebben bezocht en contact onderhouden met verschillende startups die hij kent vanuit zijn netwerk.

En dat netwerk is groot, want Schmidt is al jaren actief op het snijvlak van technologie en defensie. Tot 2011 was hij CEO van Google, waar hij voorzitter bleef tot 2015. Een jaar later werd hij voor vier jaar voorzitter van het Innovation Board, dat het Amerikaanse ministerie van Defensie adviseert over het gebruik van nieuwe technologie, machine learning en data-onderzoek. Schmidt was ook meerdere jaren voorzitter van een AI-commissie van de Amerikaanse National Security Commission.

Een Oekraïense soldaat lanceert een drone vlakbij Bakhmut.
Een Oekraïense soldaat lanceert een drone vlakbij Bakhmut.
REUTERS

Schmidt doneert miljoenen aan Oekraïne

Schmidt heeft zich meermaals uitgesproken als een voorstander van militaire hulp aan Oekraïne. De miljardair doneerde na het uitbreken van de oorlog miljoenen dollars aan een Oekraïense accelerator die financiering geeft aan defensietechbedrijven en heeft meermaals gesproken met de (militaire) leiders van Oekraïne.

Ook schreef hij onlangs nog een opinieartikel in Foreign Affairs waarin hij pleit voor geavanceerdere drones voor het Oekraïense leger. De huidige drones missen regelmatig hun doel, omdat de Russen het draadloze gps-signaal weten te verstoren.

Experts waarschuwen al langer dat Oekraïne meer en betere drones nodig heeft in de strijd tegen Rusland. De Russische droneproductie draait op volle toeren, en het land koopt ook drones van bevriende landen als Iran. Rusland gebruikt drones onder meer om militaire doelen aan te vallen en de luchtverdediging van Oekraïense steden te belasten, zodat zware raketten door de luchtverdediging heen komen.

LEES OOK: Oekraïense soldaten moeten kilometers naar de frontlinies te voet afleggen omringd door ontploffende Russische drones