Oekraïense soldaten zeggen dat ze gedwongen zijn zich te voet te verplaatsen en te vechten door de constante dreiging van ontploffende Russische drones.

Volgens de Oekraïense troepen voert Rusland de druk op met deze drones, omdat geen enkel voertuig veilig is. Ook hebben ze tegen de krant The New York Times gezegd dat het verdedigen en bevoorraden van frontlinietroepen riskanter is dan ooit door de toename van de Russische first-person-view (FPV) drone-aanvallen.

De drones worden niet alleen door Rusland, maar ook door Oekraïne zelf gebruikt. Ze worden meestal gemaakt door een zeer goedkope hobbydrone uit te rusten met een explosief, en worden bestuurd door operators op kilometers afstand van de potentiële doelwitten.

Omdat deze drones bommen kunnen laten vallen op nietsvermoedende doelwitten, met verwoestende explosies tot gevolg, “is het extreem gevaarlijk om met de auto te gaan”, vertelt een lid van de Oekraïense Nationale Garde aan de New York Times.

Hij zegt dat de mannen van zijn eenheid de afgelopen maanden hun gepantserde voertuigen achter hebben gelaten en de tien kilometer naar hun posities aan het front zijn gaan lopen, door regen en modder.

Dat wil niet zeggen dat te voet gaan ook veilig is. FPV drones kunnen ook makkelijk lopende soldaten op de grond opsporen en aanvallen, zoals ook blijkt uit de vele video's die vanaf de frontlinie worden gedeeld.

Foto: Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency via Getty Images
Foto: Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency via Getty Images

Drones spelen een belangrijke rol in de strijd in Oekraïne

Drones beïnvloeden de oorlog in Oekraïne in belangrijke mate, omdat beide partijen flink steunen op de inzet van onbemande vaartuigen, zowel in de lucht als op het land, voor het verkennen van de omgeving en het uitvoeren van aanvallen.

Voor Oekraïne, dat kampt met slinkende munitievoorraden en minder hulp vanuit de VS, zijn drones een goedkoop en gemakkelijk alternatief voor het afvuren van artillerie. Mocht er één neergeschoten worden of defect raken door een storing, dan kunnen de ervaren operators gewoon een andere sturen.

En in sommige opzichten zijn drones effectiever dan artillerie, omdat de vliegende explosieven allerlei doelen schade toe kunnen brengen, van een enkele soldaat tot tanks.

Rusland plukt vergelijkbare vruchten van zijn arsenaal aan drones - waarvan sommige binnen de professionele categorie vallen en gebouwd zijn volgens militaire specificaties, terwijl de rest goedkopere opties zijn gemaakt door private defensiebedrijven.

De Oekraïense soldaten vertellen de New York Times dat Oekraïne eerste flink profiteerde van de impact die drones kunnen hebben op het slagveld, maar dat Rusland hun tactieken op grotere schaal is gaan kopiëren, met flink wat slachtoffers tot gevolg.

NAVO gaat Oekraïne met luchtafweer helpen

Omdat Oekraïne naast drone-aanvallen de afgelopen tijd ook met zware luchtaanvallen van Rusland te maken heeft gehad, hebben de NAVO-bondgenoten beloofd het land ook in 2024 militaire en economische steun te leveren, in het bijzonder luchtafweer.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg verklaarde dat de NAVO "ten stelligste de Russische raket- en drone-aanvallen op Oekraïense burgers veroordeelt, inclusief de aanvallen met wapens afkomstig uit Noord-Korea en Iran". Hij liet weten dat Rusland niet in zijn opzet zal slagen om de kracht van Oekraïne te breken. "Terwijl Rusland zijn aanvallen op Oekraïense steden en burgers opvoert, voeren de NAVO-bondgenoten de luchtafweer van Oekraïne op".

Vorig jaar kreeg Oekraïne de toezegging van de NAVO-landen dat het ooit, als de oorlog met Rusland voorbij is, lid kan worden van de organisatie. Tot die tijd zullen de NAVO en Oekraïne alvast regelmatig overleggen.

LEES OOK: Rusland stevent af op verlies van 500.000 soldaten eind 2024, schatten Britse inlichtingendiensten – kwaliteit troepen daalt