De bitcoin breekt record na record, daar is inmiddels niets vreemds meer aan, maar de koersen van de andere grote cryptovaluta doen de afgelopen maand iets wat we niet van ze gewend zijn.

Medio oktober zagen we nog dat negen van de tien grootste cryptomunten in de lift zaten nadat de bitcoin de maand ervoor aan een comeback was begonnen. Een logische ontwikkeling, omdat Business Insider eerder al had aangetoond dat de koersen van vrijwel alle grote cryptomunten in sterke mate met elkaar meebewegen.

Bitcoin cash was vorige maand het lelijke eendje en liet als enige van de tien grootste crpytomunten een daling zien.

Hoe anders zijn de ontwikkelingen sindsdien. De bitcoin bleef de afgelopen drie weken stijgen, passeerde donderdag de grens van 7.000 dollar en wordt vrijdag voor zo’n 7.250 dollar verhandeld.

De gerelateerde bitcoin cash heeft zich gewroken met een stijging van maar liefst 109 procent sinds 13 oktober. Maar vrijwel alle andere grote cryptomunten hebben het tempo niet kunnen bijbenen en zijn zelfs in waarde gedaald.

Nummers 2 tot en met 6 qua marktaandeel zijn er de afgelopen drie weken tussen de 2 en 17 procent op achteruitgegaan. Bitconnect, de zevende grootste munt, is de enige andere munt die in waarde is gestegen, en flink ook.

Hieronder de procentuele prijsontwikkeling sinds 13 oktober van de tien grootste cryptomunten naar marktaandeel. De totale cryptovalutamarkt bedraagt zo'n 199 miljard dollar.

De bitcoin is met zo’n 121 miljard dollar (61 procent) met afstand het grootst. Dat aandeel is de afgelopen weken logischerwijs aan het stijgen: drie weken geleden vormde de bitcoinmarkt nog 55 procent van het totaal.

UPDATE: Verklaringen

Verschillende lezers hebben om duiding van de opvallende trend gevraagd. Geen onlogische vraag, al is een ondubbelzinnige verklaring in deze volatiele markten niet altijd voorhanden. In dit geval zijn er wel een paar waarschijnlijke oorzaken te noemen. Om een Business Insider-artikel te citeren waar eerder in dit artikel naar gelinkt wordt:

De opmars van bitcoin volgt op berichten dat de grootste derivatenbeurs ter wereld overweegt termijncontracten voor bitcoin te introduceren. Ook zijn er geruchten dat China op het punt staat om de handel in cryptomunten weer toe te staan, nu president Xi Jinping onlangs een nieuwe termijn van vijf jaar heeft gekregen van de Communistische partij.

Verder staat de cryptomunt op het punt om opnieuw in tweeën te splitsen. Dat is voor veel investeerders een soort van gratis geld: de bitcoins die ze al hadden worden automatisch ook naar het nieuwe bitcoin2x omgezet.

Vooral dit laatste punt kan een reden zijn voor het gebrek aan correlatie in de koersbewegingen. Anders dan andere cryptomunten biedt de bitcoin momenteel het vooruitzicht van 'gratis geld', wat handelaren er vermoedelijk toe beweegt hun investeringen – al dan niet tijdelijk – in bitcoins te vergroten.


LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: Deze Limburgse vader van drie kinderen verkocht al zijn bezittingen voor bitcoin