Bitcoin blijft maar stijgen. Donderdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt boven de 7.000 dollar. De koersstijging is vooral omgeven door speculatieve berichten.

Bitcoin wordt op diverse handelsplaatsen verhandeld, waarbij koersen fors uiteen kunnen lopen. Het is dus lastig om van één bitcoinkoers te spreken. De gemiddelde koers die de site Coindesk.com bijhoudt noteerde donderdagochtend op 7.034 dollar.

De opmars van bitcoin volgt op berichten dat de grootste derivatenbeurs ter wereld overweegt termijncontracten voor bitcoin te introduceren. Ook zijn er geruchten dat China op het punt staat om de handel in cryptomunten weer toe te staan, nu president Xi Jinping onlangs een nieuwe termijn van vijf jaar heeft gekregen van de Communistische partij.

Verder staat de cryptomunt op het punt om opnieuw in tweeën te splitsen. Dat is voor veel investeerders een soort van gratis geld: de bitcoins die ze al hadden worden automatisch ook naar het nieuwe bitcoin2x omgezet.

Sinds de start van dit jaar is bitcoin inmiddels vijf keer over de kop gegaan.

Amazon claimt domeinnamen cryptocurrencies

Ander opvallend feitje: webwinkel Amazon heeft drie nieuwe domeinnamen geclaimd die te maken hebben met cryptomunten: amazonethereum.com, amazoncryptocurrency.com, amazoncryptocurrencies.com.

CNBC meldt dat Amerikaanse gigant eerder aangaf geen plannen te hebben om betaalfaciliteiten met cryptomunten te introduceren. De stap van Amazon kan dus ook puur defensief zijn: zorgen dat andere partijen geen beslag leggen op relevante domeinnamen. Drie jaar geleden verzekerde Amazon zich al van de domeinnaam Amazonbitcoin.com.

Overigens heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC opnieuw gewaarschuwd voor beleggen in de lancering van nieuwe cryptomunten die een graantje willen meepikken van de populariteit van bitcoin. Inmiddels zijn er meer dan duizend cryptomunten gelanceerd en dit jaar is met nieuwe introducties al zo’n 2 miljard dollar opgehaald, volgens onderzoeksbureau NEXT.

Ook bekende sterren zoals bokser Floyd Mayweather en celebrity Paris Hilton hebben zich achter een aantal nieuwe cryptomunten geschaard. Maar volgens de SEC betekent steun van een wereldster nog niet dat het om een solide investering gaat.

“Celebrities, from movie stars to professional athletes, can be found on TV, radio, and social media endorsing a wide variety of products and services – sometimes even including investment opportunities. But a celebrity endorsement does not mean that an investment is legitimate or that it is appropriate for all investors. It is never a good idea to make an investment decision just because someone famous says a product or service is a good investment.”

In een aantal landen, waaronder China, zijn initial coin offerings (ICO’s) illegaal verklaard.

(ADV) Bitcoin kopen? Dit zijn de mogelijkheden