De hoge energieprijzen raken elke sector en een groot deel van de huishoudens. Ook de horeca, die na het opheffen van de coronamaatregelen zeer geliefd is, heeft te maken met hogere kosten voor energie. Kroegeigenaren kunnen die kosten compenseren als we extra bier gaan drinken.

Hoeveel meer bier precies, dat heeft energiebedrijf Zonneplan uitgedokterd. Op basis van de actuele energieprijzen is een café op jaarbasis 6.000 euro meer kwijt aan gas en stroom dan een jaar geleden, berekende Zonneplan. Ervan uitgaande dat een biertje 3 euro kost, moet een doorsnee kroeg zo’n 2.000 biertjes per jaar extra verkopen.

Dit is op zich nog een grove schatting, want Zonneplan heeft geen rekening gehouden met kostenaftrek voor de verkochte biertjes. Die moet eigenlijk eerst verrekend worden, zodat de resterende winst gebruikt kan worden als dekking van de hogere energiekosten. Maar de schattingen geven wel een aardige indicatie.

Zonneplan is uitgegaan van de gemiddelde energietarieven en het energieverbruik van horecazaken, die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden bijgehouden. Daarnaast is het energieverbruik van cafés gebouwd na 1994 meegenomen. De energierekening van oudere cafés ligt een stuk hoger.

Verder is Zonneplan ervan uitgegaan dat de gemiddelde oppervlakte van een Nederlands café 115 vierkante meter bedraagt. Dit blijkt uit cijfers van horeca-adviesbureau Spronsen.

De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de energiekosten van cafés.

Te zien is dat de jaarlijkse energiekosten van cafés in april rond de 10.000 euro lagen, als ze in die maand een nieuw contract afsloten. Er zijn wel lokale verschillen omdat de grootte van de cafés van invloed is op het energieverbruik.

Drenthe moet meer extra bier drinken dan Noord-Holland

In de provincies Drenthe en Noord-Brabant hebben cafés gemiddeld een oppervlakte van ruim 140 vierkante meter, waardoor hun energieverbruik hoger uitvalt. In Noord- en Zuid-Holland vallen de extra kosten voor energieverbruik enigszins mee omdat de gemiddelde oppervlakte van een café daar 95 vierkante meter bedraagt.

De onderstaande kaart van Zonneplan toont het aantal extra biertjes dat gedronken moet worden per provincie, wil de kroegeigenaar de hogere energiekosten compenseren.

Te zien is dat caféklanten in Drenthe wat harder moeten doordrinken. Kroegeigenaren moeten daar gemiddeld 2.524 extra biertjes per jaar verkopen om de hogere energiekosten te compenseren.

In Noord-Holland kunnen cafégangers het rustiger aan doen, daar moeten gemiddeld 1.649 extra biertjes worden getapt om de energiekosten eruit te drinken.

Hoeveel biertjes per inwoner?

Zonneplan rekende uit ook uit hoeveel Nederlanders de taak op zich moeten nemen om een extra biertje te drinken. Gemiddeld kent Nederland één café per 1.897 inwoners, weet Zonneplan inmiddels. Aangezien een café gemiddeld tweeduizend biertjes extra per jaar moet verkopen, moet iedere Nederlander dit jaar één extra biertje in de kroeg drinken.

Wederom zijn er lokale verschillen. Wie in Flevoland woont, kan zich wellicht aan deze taak onttrekken omdat daar één op de drie inwoners een extra pilsje moet bestellen. Maar in Noord-Brabant moeten inwoners anderhalf glas extra achterover slaan.

Lees meer over bier: