Het Nationaal Bieronderzoek is voor de vijftiende keer gehouden. En dat is zoals altijd goed voor een paar leuke feitjes over bierdrinkend Nederland.

Zo bleek eerder dat het ideale pilsje volgens liefhebbers 15,9 procent schuim heeft en dat een gespoeld glas het allerbelangrijkste is bij een kroegbiertje.

Ook dit jaar stelden de marktonderzoekers van Ruigrok NetPanel in opdracht van de vereniging Nederlandse Brouwers weer een aantal losse vragen aan de ruim duizend geënquêteerden. Met daarbij grappige uitkomsten.

Van de ondervraagden denkt bijvoorbeeld 65 procent dat een glas pils evenveel of meer calorieën bevat dan twee bruine boterhammen met kaas. Het goede antwoord is minder.

Ook denken alcoholdrinkers dat bier voor 75 procent uit water bestaat, terwijl dat in werkelijkheid meer dan 90 procent is.

Maar de opvallendste conclusie uit het onderzoek is toch wel dat 74 procent van de ondervraagden niet weet waar de letters IPA voor staan. Dat terwijl deze hoppige bierstijl de afgelopen jaren enorm in populariteit is gegroeid.

IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.

Tien jaar geleden werd je nog raar aangekeken in de kroeg als je vroeg om een IPA, maar tegenwoordig storten zelfs de grote brouwers zich op deze bittere biersoort. Heineken nam in 2017 het Californische Lagunitas definitief over, de grootste IPA-brouwer van de Verenigde Staten. De IPA van Brand is gewoon te koop bij Albert Heijn en Jumbo, en Bavaria introduceerde onlangs zelfs een alcoholvrije IPA.

Kortom: IPA is mainstream. Tijd om te weten wat de afkorting betekent. IPA staat voor India Pale Ale en heeft zijn naam te danken aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Je spreekt het uit als: ai-pie-eej of op z'n Nederlands simpelweg als ie-pa.

Meer weten over de geschiedenis van IPA? Bekijk dan de onderstaande video:

 

Lees meer over bier: