De stijgende energietarieven zorgen ervoor dat leveranciers omvallen en dat de energierekening toeneemt. Om energiearmoede tegen te gaan en deze kostenstijging te compenseren, voert het kabinet volgend jaar een aantal maatregelen in.

Naar verwachtingen zullen de tarieven in 2022 gaan dalen, aldus financiële vergelijker Pricewise dat de maatregelen opsomt. Wel kunnen de tarieven dan nog altijd relatief hoog zijn, waarschuwt de prijsvergelijker.

Lees ook: Rutte IV die je portemonnee raken: vliegtaks omhoog, extra subsidie op warmtepomp

Minder energiebelasting

In 2022 betaal je minder energiebelasting. Hierdoor bespaart een huishouden met een gemiddeld energieverbruik zo’n 427 euro per jaar.

De Rijksoverheid definieert gemiddeld verbruik als 1.170 m³ gas en 2.348 kWh stroom op jaarbasis. Dit is het gemiddelde van een tweepersoonshuishouden.

Allereerst stijgt de heffingskorting op elektriciteit, de zogeheten vermindering energiebelasting. Omdat iedereen nu eenmaal altijd een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft, geeft de overheid de energiebelasting over dat deel terug. Voor 2021 gaat het om bijna 559 euro. In 2022 stijgt dat naar zo'n 825 euro.

De belasting op stroom daalt met 6,9 cent per kWh, exclusief btw. Hoeveel je bespaart, is afhankelijk van hoeveel je gebruikt. Bij gemiddeld energieverbruik is dat 162 euro per jaar.

Wel stijgt de belasting op gas met zo'n 2 cent (exclusief btw) per m³ (kuub) gas. Bij een gemiddeld gasverbruik komt dat neer op 23,40 euro per jaar.

Eenmalige tegemoetkoming van 200 euro

Voor huishoudens met een inkomen van of net boven het sociaal minimum is vanuit de gemeente een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro beschikbaar. Mensen in de bijstand krijgen dit vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2022 gestort op hun rekening, anderen kunnen zich hiervoor aanmelden.

Deze tegemoetkoming is voor maximaal 800.000 huishoudens.

150 miljoen euro voor slecht geïsoleerde woningen

Het kabinet reserveert 150 miljoen euro om slecht geïsoleerde woningen aan te pakken van huishoudens met lage inkomens. De gemeente bepaalt in overleg met woningcorporaties hoe het geld wordt ingezet.

Mogelijke opties zijn vouchers voor de aanschaf van energiebesparende producten, energieboxen en het aanbieden van energieadvies.

Toch duurdere energierekening verwacht

Ondanks deze maatregelen denkt Pricewise dat de energierekening in 2022 voor veel huishoudens waarschijnlijk alsnog een stuk hoger uithoudt.

Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van hoeveel je bespaart, wat voor soort energiecontract je hebt, hoe groot je huishouden is en hoe goed jouw woning is geïsoleerd.

Wat je zelf kan doen om de kosten te drukken is kijken hoe je kan besparen op verwarming van jouw woning. Dit kan vooral in de winterperiode veel opleveren.

Ook is het slim om verschillende energiecontracten te vergelijken. Als je contract nog een tijdje loopt, is het waarschijnlijk voordelig om nog een tijdje te blijven waar je zit, merkt Pricewise op.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Van het gas af met slecht geïsoleerde woning door warmtepomp van Vattenfall: dit moet je weten over terugverdientijd bij prijskaartje van €10.000 tot €15.000