Eneco is begonnen met de verkoop van energiecontracten waarbij de prijs voor gas en stroom voor langere tijd is vastgesteld. Het gaat om een contract waarbij de prijs voor zes maanden vaststaat.

Door de grote prijsschommelingen zijn energieleveranciers afgelopen jaar massaal gestopt met het aanbieden van vaste contracten. Voorheen was het gebruikelijk om contracten aan te bieden waarbij prijzen voor 1 jaar, 3 jaar of zelfs 5 jaar vaststonden.

Bij energieleveranciers gold tot begin vorig jaar ook dat bij variabele prijzen de tarieven voor stroom en gas doorgaans elk halfjaar werden aangepast, op 1 januari en 1 juli. Door de energiecrisis passen aanbieders de variabele prijzen echter elke drie maanden of zelfs elke maand aan.

Het zesmaandscontract van Eneco is dus een terugkeer naar wat vroeger gebruikelijk was bij een variabel contract.

Het contract van Eneco kent een stroomprijs van 0,40056 euro per kWh en een gasprijs van 1,5266 euro per kuub. Hiermee is de stroomprijs vrijwel gelijk aan de maximale prijs onder het prijsplafond voor energie van 0,40 euro per kWh. De gasprijs van het zesmaandscontract van Eneco ligt daar iets boven, want de grens van het prijsplafond ligt op 1,45 euro per kuub.

Voor het prijsplafond gelden volumelimieten met een maximaal verbruik van 1.200 kuub gas op jaarbasis en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze limieten geldt de marktprijs van de energieleverancier. Een huishouden dat dus onder de 1.200 kuub gas blijft op jaarbasis, zou ook met het vaste contract van Eneco maximaal 1,45 euro per kuub betalen.

Of het contract waarbij de prijzen voor zes maanden vast liggen aantrekkelijk is, hangt mede af van de prijsontwikkeling in de komende maanden.

Zo kondigde energieleverancier Vattenfall dinsdag aan per 1 april de variabele tarieven voor bestaande klanten te verlagen tot 0,48 euro per kWh stroom en 1,83 euro per kuub gas. De tarieven van het zesmaandscontract van Eneco liggen iets lager, maar klanten van Vattenfall die kortingen tot 25 procent krijgen, zijn mogelijk wel goedkoper uit.

Vaste energiecontracten: meer keuze vanaf april

Een woordvoerder van Eneco geeft aan dat het "zeker de bedoeling is" om in de toekomst ook contracten aan de bieden waarin de tarieven voor een langere periode dan een halfjaar worden vastgelegd. Maar dan moeten de regels voor het opzeggen van vaste contracten wel worden aangepast. Iets wat gepland staat voor 1 april.

Het is de bedoeling dat de boete die klanten dan betalen meer overeenkomt met het bedrag dat de energieleverancier misloopt. "Of we 1 april gaan redden is nog de vraag. We hebben dan wel alle details van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nodig om te kunnen berekenen wat het boetebedrag zou zijn", laat de woordvoerder weten.

Voor het zesmaandscontract dat Eneco nu in de markt zet, geldt een boete van 50 euro per gas- of stroomcontract bij tussentijdse opzegging.

LEES OOK: Zo hoog mag je bruto inkomen maximaal zijn, als je hoge energierekening deels wilt laten compenseren via het Tijdelijk Noodfonds Energie