• SEPA Green Energy, een energiemaatschappij met zo’n 22.000 klanten, is ten onder gegaan.
  • Het bedrijf kwam in de problemen door het omvallen van Anode energie, dat de inkoop van gas en elektriciteit verzorgde.
  • ‘SEPA’ is al het vijfde energiebedrijf in korte tijd dat failliet gaat door de snel stijgende energieprijzen.
  • Lees ook: De Nederlandse overheid kan miljoenen overhouden aan het bankroet van Welkom Energie.

Energieleverancier SEPA Green Energy is failliet. Het is al het vijfde energiebedrijf in korte tijd dat failliet gaat door de snel stijgende energieprijzen. Door het faillissement moeten 20.000 klanten, consumenten en zakelijke afnemers op zoek naar een nieuwe leverancier.

‘SEPA’ heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning voor het leveren van stroom en gas in te trekken, zo meldt de toezichthouder.

Een faillissement van SEPA Green Energy lag al op de loer na het omvaallen van Energie I&V, dat ook bekendstaat als Anode. Dat bedrijf werd op 3 december failliet verklaard. Anode Energie leverde onder de eigen merknaam energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere energieleveranciers. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen van Anode zei eerder al dat ook deze bedrijven – waaronder dus SEPA Green Energy – het moeilijk kunnen krijgen door het faillissement.

Door het faillissement van anode is de inkooppositie voor elektriciteit van SEPA Green Energy verloren gegaan. Door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen kan het bedrijf zijn leveringsverplichtingen aan klanten nu niet meer nakomen.

Klanten zien teveel betaald geld mogelijk niet terug

De curator van SEPA Green Energy krijgt tot en met 22 december de tijd om een andere energieleverancier te vinden die de klanten wil overnemen.

Het intrekken van de vergunning heeft geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit, maar kan wel financiële gevolgen hebben. Zo kunnen klanten nog geld tegoed hebben van het bedrijf omdat zij een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald. Dit geld zien zij mogelijk niet terug.

Ook leverde SEPA Green Energy aan een aantal grootverbruikers. De landelijke netbeheerders GTS en TenneT zorgen er via een andere procedure voor dat de levering aan deze grootverbruikers doorgaat.

Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis. Eerder gingen ook Welkom Energie en Enstroga al failliet door de opgelopen marktprijzen.

LEES OOK: Curator van failliete energieleverancier Flexenergie bekritiseert falend toezicht: bedrijf rammelde aan alle kanten.