• Anode Energie, een energiemaatschappij met ruim 14.000 klanten, is in de problemen gekomen door de sterk gestegen energieprijzen en gaat faillissement aanvragen.
  • Volgens het bedrijf kwam een partij waarbij Anode energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het plots gas en elektriciteit tegen hoge marktprijzen moest inkopen.
  • Het is al het vierde energiebedrijf in korte tijd dat failliet gaat door de snel stijgende energieprijzen.

De energiemaatschappij Anode Energie gaat faillissement aanvragen bij de rechtbank van Rotterdam. Dat kondigde het bedrijf woensdag aan.

Anode is in de problemen geraakt omdat een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt, zijn verplichtingen niet na kon komen. Hierdoor moest Anode plotseling gas en elektriciteit tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen, dat redde het bedrijf financieel niet.

De ruim 14.000 directe en indirecte klanten van Anode raken bij een faillissement hun betaalde voorschotten kwijt. Ook moeten ze waarschijnlijk meer gaan betalen voor hun energie, omdat ze nu bij een andere aanbieder ondergebracht zullen worden.

Anode Energie stelt in een persbericht dat het bedrijf zich wel had ingedekt tegen sterke prijsstijgingen op de energiemarkten, maar dat uitblijvende leveringen voor problemen zorgden.

Het bedrijf had niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur.

Anode Energie leverde onder de eigen merknaam energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere energieleveranciers. Het bedrijf zegt dat hun namen vertrouwelijk zijn. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen schat wel in dat ook deze bedrijven het moeilijk kunnen krijgen door het faillissement van Anode Energie.

Anode is al het vierde energiebedrijf dat in korte tijd omvalt door de hoge energieprijzen. Eerder viel voor Welkom Energie, Enstroga en Allure Energie al het doek. Anode nam eerder nog de klanten van Enstroga over na het faillissement begin november, maar dat was dus van korte duur.

LEES OOK: De Nederlandse overheid kan miljoenen overhouden aan het bankroet van Welkom Energie, ten koste van 90.000 gedupeerde klanten