• De staat kan miljoenen overhouden aan het faillissement van energieleverancier Welkom Energie.
  • Gashandelaar GasTerra, voor 50 procent staatseigendom, wil een hoeveelheid gas die door Welkom Energie is gekocht niet vrijgeven.
  • De curator wil die voorraad juist met winst verkopen om zo gedupeerde klanten te helpen.

De Nederlandse overheid lijkt miljoenen te verdienen aan het faillissement van Welkom Energie. Gashandelaar GasTerra, dat voor de helft in handen is van de staat, weigert een partij door Welkom Energie gekocht gas vrij te geven, meldt het AD.

Welkom Energie werd op 29 oktober failliet verklaard. Door de hoge gasprijzen kon het bedrijf de lage tarieven waartegen klanten contracten hadden afgesloten niet meer handhaven zonder verlies te lijden. De 90.000 klanten zijn overgeheveld naar Eneco.

Een flinke hoeveelheid gas die Welkom Energie maanden terug kocht tegen lagere prijzen bleef buiten deze deal. Daarover is nu een juridisch conflict ontstaan.

Curator Sjakko van Raaijen wil de gasvoorraad verkopen tegen de huidige tarieven. Met de winst hoopt hij klanten te compenseren die zijn gedupeerd door het faillissement van Welkom Energie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een welkomstbonus die ze niet meer krijgen of een hoog termijnbedrag dat vooruit is betaald.

Zij komen in de rij van schuldeisers achteraan te staan. Als eerste komen mensen aan de beurt die nog werkzaamheden verrichten voor het bedrijf, zoals eventueel overgebleven personeel. Op plek twee komen de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV.

De Belastingdienst lijkt in het geval van Welkom Energie geen grote schuldeiser te zijn. Dat vergroot de kans dat voormalige klanten van Welkom Energie ook geld krijgen als de curator het ingekochte gas kan verzilveren.

GasTerra ligt dwars bij de gaslevering

Maar GasTerra wil niet meewerken aan een verkoop van de partij gas, zegt Van Raaijen tegen het AD. Volgens de curator heeft Welkom Energie het recht gekocht om een bepaalde hoeveelheid gas te kopen tegen een vastgestelde prijs, een zogeheten termijncontract.

"Het is dus niet zo dat het gas ergens in een tank zit met een sticker ‘behorend aan Welkom Energie’ erop", aldus Van raaijen. "Nu Welkom Energie failliet is, meent GasTerra dat ze het gas voor zichzelf kan houden en daarmee ook de waardestijging ervan."

Om hoeveel gas het precies gaat, is niet bekend. Een anonieme bron zegt tegen het AD dat de waarde ervan miljoenen euro's bedraagt.

Van Raaijen is in gesprek met GasTerra over een oplossing, maar hij ziet het somber in. Hij denkt dat de zaak uiteindelijk bij een rechtbank terecht kan komen. GasTerra wil geen commentaar geven, omdat de contracten met klanten vertrouwelijk zijn. 

Lang getouwtrek over de rechten op het gas kan volgens een woordvoerder van de curator nadelig uitpakken. De hoogte van de winst op een eventuele doorverkoop hangt helemaal af van de ontwikkelingen op de markt. "Als je het vandaag zou verkopen levert het miljoenen op. Maar als de gasprijs weer heel hard is gedaald dan zal het verschil met de aankoopprijs minder groot zijn."

Geen extra tegemoetkoming voor klanten van Welkom Energie

Eerder deze week bleek dat het kabinet geen mogelijkheden ziet om gedupeerde klanten van Welkom Energie tegemoet te komen. Met hoeveel extra kosten mensen worden geconfronteerd verschilt per persoon en "is niet algemeen vast te stellen", schreef staatssecretaris Dilan Yesilgöz van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Het kabinet koos er afgelopen maand voor om de energiebelasting en de elektriciteitstarieven voor volgend jaar te verlagen. Zo moeten huishoudens worden gecompenseerd voor de hogere energierekening die dreigt door de fors gestegen prijzen voor gas. Er werd niet gekozen voor een meer gerichte aanpak, omdat dat tijdrovend zou zijn en de gestegen prijzen per huishouden voor grote verschillen zorgen.

"Deze redenering gaat ook op bij een eventuele inzet om de stijging van de energierekening voor de klanten van Welkom Energie te mitigeren", aldus Yesilgöz. Mensen hebben bijvoorbeeld contracten met verschillende looptijden en verschillend energieverbruik. De bewindsvrouw benadrukt dat de lagere energiebelasting ook de klanten van Welkom Energie "enige verlichting" zal geven.

Gedupeerde klanten die nu bij Eneco zijn ondergebracht, krijgen na vier maanden de kans om hun contract aan te passen, aldus Yesilgöz. Tegen die tijd zijn de energietarieven mogelijk gedaald.

LEES OOK: Je huis duurzaam maken in 7 stappen: begin met isoleren