Elon Musk wil niet langer Twitter overnemen, naar eigen zeggen vanwege de onduidelijkheid over het aantal spamaccounts op het sociale netwerk. Twitter zelf wil Musk aan de overeenkomst te houden. Juridische experts twijfelen volgens The Washington Post aan het argument van Musk argument en zijn er in ieder geval niet zeker van dat het genoeg is om de deal te laten klappen.

Zo zou Musk zelf aanvankelijk hebben afgezien van zijn recht op ‘due dilligence’ om het bedrijf helemaal door te lichten voor een officieel bod te doen. Voor de werknemers van het bedrijf wordt de situatie er alleen maar onzekerder op.

Het lijkt er dan ook op dat de positie van Twitter kwetsbaarder is geworden, volgens een analist zouden werknemers het bedrijf weleens in grote getalen kunnen verlaten nu er niets meer zeker is. Sommige werknemers waren al niet blij met een overname door Musk, dus het leek sowieso zeker dat een aantal van hen hoe dan ook ontslag zou nemen.

Musk moet Twitter 1 miljard betalen als hij onterecht afziet van de aankoop

Musk wilde Twitter overnemen voor een bedrag van 44 miljard dollar, omgerekend 43 miljard euro. Al maanden is er echter onduidelijkheid of de deal tussen Musk en Twitter wel door zou gaan. Vrijdag stelden anonieme bronnen tegenover de Washington Post dat de deal weleens snel zou kunnen klappen.

Volgens Musk heeft Twitter nooit een goed antwoord gegeven op de vraag hoeveel bots en spamaccounts er bestaan op het platform en welk deel zij uitmaken van het totale aantal gebruikers. Dat aantal is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Musk stelt dat Twitter door de onduidelijkheid de fusieovereenkomst schendt. Maar is dat genoeg om de deal af te blazen? De juridische experst staan in ieder geval al klaar voor een strijd waarmee een flink bedrag is gemoeid. In de overname-overeenkomst is een bepaling opgenomen dat Musk Twitter een miljard dollar moet betalen als hij de overname niet doorzet.

Twitter heeft in een reactie laten weten dat het bedrijf van plan is Musk aan de overeenkomst te houden. "We houden vast aan de prijs en de afspraken die gemaakt zijn met Musk en we zijn van plan juridische actie te ondernemen om de fusieovereenkomst af te dwingen", zei voorzitter van de raad van commissarissen Bret Taylor in een tweet.

De koers van het aandeel Twitter daalde in de handel nabeurs zo'n 7 procent. Tijdens de handelsdag had het aandeel vrijdag al 5 procent verloren en eindigde het op zo'n 36,81 dollar, veel lager dan de 54,20 dollar per aandeel die Musk zou betalen voor het bedrijf.

Lees meer over de grillen van Elon Musk: