Elon Musk krijgt het recht om een pakket Tesla-aandelen flink onder de beurskoers te kopen.

Dat levert hem via een forse koerswinst een bonus van zo’n 770 miljoen dollar op.

Musk krijgt geen salaris, maar heeft wel een bonusconstructie met aandelen bedongen.

Begin mei werd aan de voorwaarde voor de eerste aandelenbonus voldaan.

Door een bonusconstructie kreeg topman Elon Musk van Tesla begin mei het recht om een pakket van aandelen Tesla flink onder de huidige beurskoers aan te schaffen. Dit recht levert hem via koerswinst een financieel voordeel op van bij elkaar van zo’n 770 miljoen dollar.

Musk krijgt bij Tesla geen salaris, maar kwam twee jaar geleden wel een beloningspakket in aandelen overeen dat afhangt van het behalen van bepaalde doelen.

Belangrijk detail is dat hij de aandelen mag kopen tegen de beurswaarde die gold op het moment dat de bonusdeal werd gesloten. Hij krijgt nu het recht om een kleine 1,7 miljoen aandelen Tesla te kopen voor 350,02 dollar per stuk. Donderdag sloot het aandeel op 805,81 dollar.

Het verschil tussen de aankoopprijs van Musk en de actuele beurskoers vertegenwoordigt een waarde van zo’n 770 miljoen dollar.

Het verloop van de Teslakoers, bron: Markets Insider
Het verloop van de Teslakoers, bron: Markets Insider

Begin mei werd aan de voorwaarde voldaan om de eerste tranche van een enorm bonusplan uit te betalen. Dat bevestigde de maker van elektrische auto's in een bij de toezichthouder ingediend document.

Tesla had toen een omzet van 20 miljard dollar en was langdurig meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs.

Als alle doelen worden gehaald krijgt Musk uiteindelijk voor 2,6 miljard dollar aan aandelen.

Dat bedrag wordt dus vertekend, omdat de waarde is vastgezet op het moment dat de bonussen werden afgesproken. Door de gestegen beurskoers die nodig is om de doelen van de beurswaarde te behalen zou hij met die aandelen ongeveer 55 miljard dollar kunnen verdienen.

Lees meer over Elon Musk: