• Techmiljardair Elon Musk zegt “zeker dood te zijn” voordat de eerste mens voet zal zetten op Mars, tenzij de ruimtevaart sneller innoveert.
  • De CEO van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX sprak maandag op een conferentie in Washington.
  • Volgens Musk is het grootste obstakel voor een reis naar Mars het bouwen van een herbruikbare raket.

Techmiljardair Elon Musk, de baas van de maker van elektrische auto’s Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, vindt dat we sneller moeten innoveren op ruimtevaartgebied.

Musk vreest dat hij de kolonisatie van Mars niet meer zal meemaken. “Als we geen snellere progressie boeken, dan zal ik zeker dood zijn tegen de tijd dat we richting Mars vertrekken”, zei hij tijdens de ruimtevaartconferentie Satellite 2020 in Washington.

Musk reageerde op een vraag uit het publiek. “Ik ben er niet van overtuigd dat we met de huidige kennis een reis naar Mars mogelijk kunnen maken in de tijd dat ik nog leef.”

Lancering proefraket voor Mars

Volgens Musk is de grootste uitdaging voor SpaceX op dit moment een herbruikbare raket bouwen. Die moet bovendien groot genoeg zijn om een team en alle spullen te vervoeren die nodig zijn voor een reis naar Mars. Met prototypes van de Starship-raket hoopt Musk dit doel te bereiken. SpaceX zou in de komende maanden de eerste proeflanceringen hebben gepland voor de raket.

Musk claimt dat zijn Starship zo’n 122 meter hoog is en volledig herbruikbaar zal zijn. Het ruimtevaartuig zal daardoor 100 mensen en zo’n 100 ton aan lading aan boord kunnen nemen. De kosten om deze eerste raket te lanceren schat Musk op een dikke 2 miljoen dollar.

Bijzonder is dat Musk voor SpaceX als doel heeft gesteld zo'n 3 raketten per dag de lucht in te schieten tegen 2050. Musk hoopt dat er tegen die tijd gemiddeld elke 72 uur een nieuwe raket van de productieband zal rollen, totdat er een vloot van 1.000 ruimteschepen is.

Tot nu toe lijkt de ontwikkeling bij SpaceX nog niet zo voorspoedig te verlopen. Eind februari probeerde het bedrijf zijn eerste prototype, de Starship SN1, te lanceren, maar die implodeerde nog voor het opstijgen.

Lees meer over Elon Musk: