Elon Musk zegt dat ruimtevaartbedrijf SpaceX binnen maximaal tien jaar mensen op Mars zal laten landen met zijn Starship-raket.

Tijdens een aflevering van de Lex Fridman Podcast, die dinsdag uitkwam, vroeg Fridman aan Musk wanneer mensen voor het eerst voet zullen zetten op de Rode Planeet.

Na een pauze van twintig seconden, antwoordde de techmiljardair: “Beste geval is zo’n vijf jaar, slechtste geval zo’n tien jaar.”

Musk zei tegen Fridman dat één van de bepalende factoren “het ontwerpen van het voertuig” is. Daar voegde hij aantoe dat “Starship de meest complexe en geavanceerde raket is die ooit is gemaakt.”

"De fundamentele optimalisatie van Starship is het minimaliseren van de kosten per ton om het vaartuig in een baan om een aarde te brengen en uiteindelijk de kosten per ton om het Marsoppervlak te brengen", vertelde Musk tegen Fridman tijdens de podcast. De kosten om naar Mars te vliegen zijn zelfs voor één persoon momenteel nog veel te hoog, gaf Musk aan.

Mensen naar Mars: tijdspad blijft onzeker

De CEO van SpaceX heeft dit jaar verschillende suggesties gedaan voor het tijdspad om mensen daadwerkelijk naar Mars te brengen.

Musk zei afgelopen februari in een interview in de audio-app Clubhouse dat het "vijf-en-een-half-jaar" zal duren voordat er een bemande missie van de SpaceX-raket Starship op Mars landt.

In maart twitterde hij dat zijn ruimtevaartbedrijf Starship-raketten "ruim vóór" 2030 wil laten landen op Mars.

Experts vertelden eerder tegen Insider dat het langer kan duren dan Musk voorspelt. Bijvoorbeeld doordat zaken niet geheel volgens plan lopen bij testmissies.

Het grote visioen van Musk om uiteindelijk 1.000 Starship-raketten te bouwen en er drie per dag te lanceren om zo een miljoen mensen naar de Rode Planeet te vliegen.

Hier staat tegenover dat er bij tal van experts de nodige twijfels zijn over de vraag of het leven op Mars überhaupt geschikt is voor de mens, gelet op de extreem gure omstandigheden op de Rode Planeet.

LEES OOK: Een milieuwetenschapper waar Bill Gates erg enthousiast over is, zegt dat mensen nooit op Mars kunnen leven – hoe graag Elon Musk dat ook wil