Tesla-topman Elon Musk is nu toch bereid Twitter te kopen voor dezelfde prijs die hij eerder had geboden. De miljardair heeft dat in een brief aan het bestuur van Twitter aangegeven. Twitter zegt de deal met Musk nu zo snel mogelijk te willen afronden.

Musk bracht in april een bod uit op Twitter van 44 miljard dollar, maar kreeg later spijt en besloot in juli dat hij van die deal af wilde zien. Volgens hem waren er veel minder menselijke gebruikers van de berichtendienst dan Twitter beweert en veel meer geautomatiseerde accounts of bots.

Waarom Musk nu opeens weer verder wil met de deal, wordt niet direct duidelijk uit documenten die zijn ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Waarschijnlijk wil hij met zijn ommezwaai een gevecht in de rechtszaal over Twitter vermijden.

Lees ook: Waarom de kans groot is dat Elon Musk gedwongen wordt om Twitter te kopen, volgens een Amerikaanse topjurist

Musk stond juridisch zwak tegen Twitter

Sinds zijn eerdere terugtrekking voerden Twitter en Musk een juridische strijd waarbij het sociale-mediabedrijf de rijkste man ter wereld aan de overeenkomst probeerde te houden. Die zaak zou deze maand dienen in een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. Naar verluidt dachten de advocaten van Musk dat hij die zaak mogelijk zou gaan verliezen.

Het nieuws kwam eerder op dinsdag al naar buiten via ingewijden die het aan persbureau Bloomberg hadden verteld. Beleggers reageerden meteen enthousiast en het aandeel Twitter schoot in New York fors omhoog.

Vanwege die forse koerssprong en het feit dat die aanvankelijk was gebaseerd op een onbevestigd bericht, werd de handel in het aandeel Twitter op Wall Street vervolgens uren stilgelegd. Pas een half uur voor de slotbel was er weer een koers. Twitter noteerde even daarna tot ongeveer 23 procent hoger.

Twitter moet onderdeel worden van een alles-app

Musk wil Twitter onderdeel maken van een zogeheten 'alles-app'. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten. Een 'alles-app' is een app die gebruikers zoveel verschillende diensten biedt dat zij eigenlijk niet meer naar andere apps toe willen.

Een goed voorbeeld van zo'n app is het Chinese WeChat. Die app is eigenlijk een chatapp, zoals de naam al aangeeft, maar gebruikers kunnen in die app ook winkelen en gamen. Daarnaast biedt WeChat een eigen betalingssysteem, kunnen er bijvoorbeeld taxi's worden besteld of maaltijden en kunnen gebruikers allerhande bankzaken lenen. Dat gebeurt deels doordat allerlei bedrijven graag hun diensten in WeChat aanbieden omdat zoveel mensen die app gebruiken.

In het Westen is er geen vergelijkbare app. Facebook-moeder Meta heeft geruime tijd pogingen gedaan om van Facebook of Instagram zo'n app te maken, maar dat is nooit gelukt. Inmiddels lijkt dat bedrijf zich niet meer ten doel te hebben gesteld om een 'alles-app' te bezitten.

Over Musks plannen is verder weinig bekend. In zijn eenregelige tweet liet hij alleen de naam van zijn 'alles-app' los: X.

LEES OOK: Elon Musk beweert dat de Cybertruck ook kan varen, zelfs op open zee als er niet te veel golven zijn