Techmiljardair Elon Musk doet graag gedurfde uitspraken, maar heeft geen heel sterke reputatie als het gaat om prognoses.

Tijdens een recent interview op X (voorheen Twitter) met CEO Nicolai Tangen van Norges Bank zei Musk dat artificial intelligence (AI) de snelst ontwikkelende technologie is die hij ooit gezien heeft. Er gaat geen week voorbij zonder dat er een belangrijke stap gezet wordt.

“Ik denk dat we waarschijnlijk tegen het eind van volgend jaar een AI hebben die slimmer is dan één mens”, zei de miljardair. “En daarna denk ik dat AI, de volledige soort van denkende rekenkracht van AI, waarschijnlijk alle mensen voorbij zal streven binnen vijf jaar.”

Deze voorspellingen over AI roepen de nodige reacties op. Enkele sceptici gaan zelfs zo ver dat ze een miljoenenweddenschap willen aangaan met Musk.

Oprichter en CEO Gary Marcus van Geometric Intelligence, een startup die zich bezig houdt met machine learning en AI, vindt dat Musk onzin uitkraamt. Om die overtuiging kracht bij te zetten, is hij bereid een weddenschap van 1 miljoen dollar met Musk aan te gaan.

Kort nadat Marcus zijn aanbod deed, reageerde CEO Damion Hankejh van techbedrijf Ingk. Hij stelde voor om de weddenschap te verhogen naar 10 miljoen dollar.

Het lijkt er niet op dat de weddenschap geaccepteerd wordt door Musk. Volgens Marcus heeft de topman van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX nog niet gereageerd.

Het gaat Marcus eigenlijk niet om het winnen van een weddenschap. Hij vertelt Business Insider dat hij eigenlijk een open discussie met Musk wil hebben over de werkelijke status van artificial intelligence.

"Mensen uit de techindustrie roepen al jaren dingen die me vanuit wetenschappelijk perspectief onmogelijk lijken", stelt hij. "En er zijn veel niet waargemaakte beloftes, maar er wordt maar weinig verantwoordelijkheid genomen."

Autonome auto's zijn er ook nog niet

Als voorbeeld haalt Marcus de technologie voor zelfrijdende auto's aan. Hierbij was het vooral makkelijk om demonstraties op te tuigen, maar was het veel moeilijker om een daadwerkelijk betrouwbaar apparaat te bouwen.

Marcus zegt dat hij denkt dat mensen moeten inzien wat realistisch is - en large language models (llm - de AI-technologie achter AI-chatbots als ChatGPT) zullen in de komende vijf jaar niet slimmer worden dan mensen.

Sterker nog, volgens Marcus duurt het nog decennia voordat machines net zo betrouwbaar kunnen zijn in hun denkvermogen als mensen.

Hij beweert zelfs dat hoewel dit soort modellen momenteel het beste in AI vertegenwoordigen, ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn. Hallucinaties, data lekken en betrouwbaarheidsproblemen zijn slechts enkele dingen waar hij zich zorgen over maakt. Ook wordt de technologie ingezet voor het verspreiden van desinformatie en maakt het gebruik van auteursrechtelijk beschermde materialen van kunstenaars om hun werk na te bootsen.

"We moeten willen dat er op een betere manier, op betrouwbaardere manieren AI-systemen worden gebouwd", zegt Marcus.

Een van de oplossingen die hij hiervoor ziet is een soort licentiemodel waarbij AI-makers de voordelen van hun product moeten aantonen.

Musk bezorgd over kwade kanten van AI

Musk steekt zijn zorgen over AI niet onder stoelen of banken. Eerder liet hij weten dat hij denkt dat er een kans van zo'n tien tot twintig procent bestaat dat AI de mensheid in de toekomst zal uitroeien.

Hij klaagde OpenAI, maker van ChatGPT, aan omdat Musk vond dat ze te ver van hun missie waren afgedwaald om AI alleen voordelig voor de mensheid te maken.

Marcus geeft aan dat hij Musk openlijk steunde in deze aanklacht. "Ik steunde Musk eigenlijk best hierin", zegt hij. "Ik denk dat goed is om aandacht te trekken voor dit soort dingen."

Marcus gelooft dat AI de mensheid kan helpen, maar hij is iets minder optimistisch over de betrouwbaarheid van de technologie in de nabije toekomst, zegt hij tegen Business Insider.

LEES OOK: AI gaat niet zomaar alle lastige problemen oplossen, zegt Bill Gates