Tijdens de eerste procesdag van de rechtszaak tegen Elizabeth Holmes kwamen drie ‘fans’ opdagen die gekleed waren als de Theranos-oprichter.

Ze hadden zwarte pakken aan en twee fans hadden hun haar in een slordige knot gestoken, een kenmerkende look van Holmes in haar Theranos-dagen.

Holmes’ uiterlijk was vaak onderwerp van gesprek toen ze haar bloedtestbedrijf Theranos nog runde.

Elizabeth Holmes staat terecht voor fraude, maar het ziet ernaar uit dat ze nog steeds een fanclub heeft. 

De oprichter van bloedteststartup Theranos arriveerde woensdag in de federale rechtbank in San Jose in Californië. Het was de eerste dag van het proces waarin duidelijk moet worden of Holmes heeft gelogen over de technologie van Theranos en investeerders en patiënten heeft bedrogen. Er hangt haar 20 jaar cel boven het hoofd.

Dat geldt ook voor Holmes’ vermeende handlanger, ex-vriend en ex-directeur van Theranos Ramesh ‘Sunny’ Balwani, die wordt berecht in een afzonderlijk fraudeproces. Beiden hebben onschuldig gepleit.

De zware beschuldigingen weerhielden drie fans er niet van om naar de rechtbank te komen. Ze waren gekleed als Holmes, zo meldde Law 360-verslaggever Dorothy Atkins, die de rechtszaak bijwoonde en twitterde over wat er buiten gebeurde.

Zwarte zakelijke pakken, slordige knot

"Er staan drie vrouwen voor me in de rij met blond haar en zwarte zakelijke pakken aan", twitterde Atkins. "Op de vraag waarom ze hier zijn, antwoordde een van hen 'we zijn fans', en ze weigerden verder commentaar te geven."

De fans hadden zich gehuld in één van Holmes' kenmerkende looks uit haar Theranos-tijd: alle drie droegen ze een effen, zwart pak en twee van hen hadden hun haar opgestoken in een nonchalante knot.

Hieronder zie je Holmes met een vergelijkbare look in 2015 tijdens de conferentie WSJDLive van The Wall Street Journal.

Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes spreekt tijdens The Wall Street Journal Digital Live conferentie op 21 oktober 2015.
FOTO: Mike Blake/Reuters

Holmes richtte Theranos op toen ze nog studeerde aan de Stanford Universiteit. Het bedrijf beloofde medische aandoeningen als kanker en een hoog cholesterolgehalte op te kunnen sporen met een bloedtest waarbij slechts één vingerprik en een kleine druppel bloed nodig was. Met die belofte haalde Theranos meer dan 700 miljoen dollar op bij investeerders, waaronder grote namen als Oracle-oprichter Larry Ellison en de bekende durfinvesteerder Tim Draper.

Holmes' verschijning was vaak onderwerp van gesprek in haar Theranos-tijd. De grote namen die ze aan zich wist te binden, de enorme waardering van 9 miljard dollar voor Theranos en haar status als medialieveling, leken Holmes' houding, manier van kleden en zelfs haar manier van spreken te beïnvloeden.

Dat ze wijlen Apple-topman Steve Jobs beschouwde als een held, was te zien aan haar voorliefde voor zwarte coltruien, die Jobs ook altijd droeg. Ze kopieerde ook zijn streven naar extreme geheimhouding en nam net als Jobs nooit vakantie.

'Ze sprak met een onnatuurlijke, lage stem'

De Theranos-oprichter stond ook bekend om haar onnatuurlijke lage stem, die volgens voormalig werknemers onderdeel was van een zorgvuldig gecreëerd imago om in de door mannen gedomineerde zakenwereld te passen.

Maar soms "viel ze uit haar rol", vooral na het drinken, en dan sprak ze met een hogere stem, zei een ex-medewerker in "The Dropout", een podcast van de Amerikaanse zender ABC.

Lees ook: Theranos-oprichter Elizabeth Holmes sprak bewust met een onnatuurlijk diepe stem om indruk te maken in Silicon Valley

Holmes' slecht aangebrachte make-up en haar slordige, droge haar dat vaak lukraak in een knot was geschoven, maakten ook deel uit van dat imago, merkte schrijfster Amanda Mull op in een artikel op de Amerikaanse website The Outline. Daarmee wilde Holmes volgens Mull suggereren dat ze te druk en belangrijk was om zich om haar en make-up te bekommeren.

Haar gecultiveerde imago en de spectaculaire opkomst en ondergang van Theranos hebben geleid tot een publieke fascinatie voor Holmes. Er bestaan inmiddels talloze Halloween-kostuums van de voormalig CEO.

Tegenwoordig lijkt Holmes haar Jobs-achtige look te hebben ingeruild voor een zachter voorkomen. Toen ze begin 2019 voor de rechtbank verscheen, deed ze dat in lichtgrijze pakken met minder hoekige, vrouwelijke silhouetten. Over haar schouders hingen geen droge, gebleekte lokken, maar goudblonde krullen met highlights.

Dat neemt niet weg dat haar oude look iconisch blijft, in die mate dat haar 'fans' deze nog steeds kopiëren.

Lees meer over Elizabeth Holmes: