Elizabeth Holmes stond voor haar harde val bekend als de nieuwe wondervrouw van Silicon Valley met haar bloedprikstartup Theranos. Maar ze blijkt haar imago heel zorgvuldig te hebben opgebouwd en in stand gehouden, inclusief haar kenmerkende diepe stem. Volgens haar voormalige medewerkers gebruikte ze die met opzet.

In 2015 was Theranos, dat goedkope bloedtesten ontwikkelde waarbij maar één druppel bloed nodig was om op veel aandoeningen te testen, nog 9 miljard dollar waard. Daar is nu niks meer van over. De technologie van Theranos was uiteindelijk niet nauwkeurig genoeg, de kwaliteitscontrole was niet op orde en ook liet de behandeling van patiënten te wensen over. Tegen Elizabeth Holmes loopt een strafzaak van beurswaakhond SEC of ze niet investeerders heeft misleid.

Er is al veel gezegd over de opkomst en val van Holmes en haar bedrijf Theranos en hoe graag ze bij de elite van Silicon Valley wilde horen. Zo kleedde ze zich net als Steve Jobs met zwarte coltruien.

Maar met het uitbrengen van de HBO-documentaire The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley staat het mysterie van de diepe stem van Holmes weer vol in de aandacht.

De makers van de documentaire hebben meer dan 100 uur intern videomateriaal van Theranos bekeken, waaronder ook intieme een-op-een-interviews met Holmes waarin haar karakteristieke bariton volop te horen is.

In het boek Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup zeggen veel geïnteresseerde investeerders van destijds en voormalige werknemers dat ze werden gegrepen toen ze Holmes voor het eerst ontmoetten, dankzij haar onverwacht diepe stem en wijd opengesperde ogen.

Maar voormalig Theranos-medewerkers verdenken Holmes ervan dat haar diepe stem alleen maar een trucje was.

Een medewerker herinnert zich een avond waarop Holmes met een "veel natuurlijker klinkende vrouwenstem" sprak die "een aantal octaven hoger was dan haar normale bariton".

De voormalig werknemer sprak in Bad Blood het vermoeden uit dat Holmes bewust een diepe stem opzette om beter te passen en serieus genomen te worden in het mannenbolwerk dat Silicon Valley is.

In een podcast van ABC News later in 2018 werden de geruchten dat Holmes haar diepe stem fakete steeds sterker. In die podcast, The Dropout, zeiden voormalig medewerkers dat Holmes soms uit haar rol viel en haar eigen authentieke stem te horen was. Dat gebeurde vooral als ze gedronken had, zeiden oud-werknemers.

Bewijs dat Holmes een andere stem opzet is een stuk moeilijker te vinden. The Cut meldt dat filmpjes waarin haar vocale misstappen te horen zijn heel snel van internet worden verwijderd, meestal binnen een dag of twee.

Maar in de HBO-documentaire wordt de hele persoonlijkheid van Holmes getoond, inclusief de stem waar zoveel mensen gefascineerd door raakten. Holmes heeft nooit commentaar gegeven op al het gespeculeer over haar stem of gezegd dat het echt haar authentieke stem is. Dat betekent dat we alleen maar kunnen gissen naar waarom ze met opzet lager zou praten.

Lees meer over de techwereld en Silicon Valley: