Nog niet zo heel lang geleden, in 2015, was bloedprikstartup Theranos 9 miljard dollar waard.

En CEO Elizabeth Holmes werd gebombardeerd tot nieuwe wondervrouw van Silicon Valley. Door haar voorliefde voor coltruien en boude uitspraken werd ze vaak vergeleken met Apple-oprichter Steve Jobs.

Nu is daar niks meer van over.

Tegen Holmes loopt een strafzaak en Theranos houdt op te bestaan, blijkt uit een e-mail die in het bezit is van The Wall Street Journal. De ooit veelbelovende startup heft zichzelf op.

Revolutionaire bloedtest

De belofte van Theranos is groots bij de oprichting in 2004. Het bedrijf claimt slechts een druppel bloed nodig te hebben om allerlei testen te doen, van een simpele controle van cholesterol tot een genetische analyse.

Daarmee zou de Amerikaanse gezondheidszorg vele miljarden kunnen besparen. Traditionele bloedtesten zijn namelijk erg omslachtig. Er moet veel bloed worden afgenomen om één test uit te voeren. Dat moet in een laboratorium gebeuren en kan lang duren.

Holmes richt Theranos op in het jaar dat ze stopt met haar studie chemische technologie aan de Stanford-universiteit. Al snel krijgt ze veel aandacht voor haar revolutionaire idee, zeker nadat de startup na een nieuwe investering in 2015 wordt gewaardeerd op 9 miljard dollar.

Het vermogen van Holmes, die de helft van de aandelen in bezit had, groeit daardoor tot 4,5 miljard dollar.

De ontmaskering van Theranos

Maar in oktober 2015 komt er een flinke kink in de kabel, na een ontluisterend artikel van The Wall Street Journal. De technologie van Theranos zou nog niet nauwkeurig genoeg zijn. Daarom gebruikt het bedrijf voor bijna geen enkele van de 240 tests die het aanbiedt de grensverleggende bloedpriktest.

Behandeling van patiënten en klachten zou bovendien te wensen overlaten. De Amerikaanse zorginspectie tikt Holmes op de vingers.

Ruim een half jaar later komt de volgende klap: de kwaliteitscontrole is niet orde, aldus een federaal rapport. Onder meer op basis daarvan begint beurswaakhond SEC een strafzaak die bekijkt of Holmes investeerders misleid heeft rond de status van haar technologie.

Theranos treft een schikking

Theranos heeft eerder dit jaar een schikking getroffen met de SEC en moet nu noodgedwongen stoppen, omdat het niet kan voldoen aan de voorwaarden voor een lening van 65 miljoen dollar.

De naar schatting 5 miljoen dollar die Theranos nog in kas heeft, wordt verdeeld onder andere schuldeisers.

De strafzaak tegen Holmes loopt nog. Van toekomstig wereldverbeteraar is ze verworden tot iemand die verdacht wordt van het misleiden van investeerders.

BEKIJK OOK: Hoe een startup van $9 miljard heel Silicon Valley voorloog