Harley-Davidson presenteert donderdag zijn eerste elektrische motor, maar volgens veel liefhebbers van het roemruchte merk is deze bij voorbaat Harley-onwaardig.

Motorclubs in Nederland maken de nieuwe ‘groene’ Harley met de grond gelijk.

Gerard Drieman, voorzitter van de Harley-Davidson Club Nederland stelt dat een elektrisch aangedreven motor weinig met het merk te maken heeft. “Het stoere imago valt daarmee weg.”

Voor hem zit dat stoere vooral in het karakteristieke ronkende motorgeluid. “Ze willen dat geluid gaan nabootsen, dat is helemaal lachwekkend”, aldus Drieman.

Ook de voorzitter van de clubafdeling van Limburg ziet een elektrische versie van het Amerikaanse merk niet zitten: “Een elektrische Harley is geen Harley.”

Actieradius van 100 kilometer

De motorfabrikant uit Milwaukee toont donderdag de nieuwe elektromotor voor het eerst aan het publiek in de VS. Het bedrijf wil kijken of er markt is voor elektrische motoren.

De elektrische Harley zal worden uitgerust met een lithium-ion batterij en een actieradius hebben van ongeveer 100 km. Eén van de lokkertjes, bij gebrek aan een geluid, is het feit dat de motor in vier seconden van nul tot honderd gaat.

Voorlopig is de motor nog niet te koop.

Harley-Davidson is niet de eerste motorenbouwer die kijkt of er markt is voor elektrische motoren. BMW bouwt en verkoopt al elektrische motorscooters.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl