Vliegtuigbouwer Airbus heeft zondag het eerste elektrische racevliegtuig ter wereld gepresenteerd tijdens de Dubai Airshow. Het toestel, White Lightning genaamd, zal eind 2020 meedoen aan zijn eerste racewedstrijd voor vliegtuigen, Air Race E, aldus een persbericht van de organisatoren.

De White Lightning, die wordt gebouwd door het Britse bedrijf Condor Aviation, kan een snelheid bereiken van 480 kilometer per uur. Een lithiumbatterij van ongeveer 100 kilogram onder de romp van het toestel kan ongeveer vijf minuten lang genoeg energie leveren om op volle kracht te racen. Dat is net lang genoeg voor een wedstrijd. Daarna is er nog voldoende energie om tien minuten te vliegen met gereduceerd vermogen.

Airbus is een van de oprichters van Air Race E, en de belangrijkste partner van het project. Het is de bedoeling om minimaal acht teams tien meter boven de grond te laten vliegen over een ovaal parcours van vijf kilometer lang – en alleen met elektrische aandrijving. Waar de race plaatsvindt en wie meedoet wil de onderneming in de komende dagen en weken bekendmaken.

Nederlands ‘Team NL’ doet mee

Vier teams zijn al in juni voorgesteld. Dat zijn een Nederlands team, Team NL, de ploeg Condor met de White Lightning, het team Allways Air Racing uit Californië en het team Blue BETA Racing, eveneens uit de Verenigde Staten. Elke deelnemer ontwikkelt en bouwt zijn eigen vliegtuig.

Doel van de competitie is volgens Air Race E om technologische vooruitgang te bevorderen. “Deze racecompetitie biedt een proefgebied voor innovatie en zou de weg kunnen wijzen naar elektrische commerciële luchtvaart”, aldus Jeff Zaltman, bestuursvoorzitter van Air Race E, tegenover persbureau Reuters.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Business Insider Deutschland en is vertaald uit het Duits.

Lees meer over luchtvaart: