Hoewel El Salvador zware verliezen leed op zijn bitcoininvestering, is het nog steeds van plan om door bitcoin gedekte obligaties uit te geven. Dat zegt de minister van Financiën van het land.

“We zullen niet van de ene op de andere dag resultaten boeken. We kunnen niet arm naar bed gaan en als miljonair wakker worden”, zegt Alejandro Zelaya tegen Bloomberg. “Bij nieuwe technologieën hebben we kunnen zien hoe mensen in voorgaande jaren bang waren voor zaken als websites en digitaal zakendoen. Maar het is door de tijd heen gebleken dat de [nieuwe] realiteit zich toch opdringt.”

Onder leiding van president en crypto-aanhanger Nayib Bukele heeft El Salvador vorig jaar bitcoin aangenomen als wettig betaalmiddel. Volgens Zelaya resulteerde dit in een betere toegang tot financiële diensten voor de lokale bevolking, evenals een stijging van het toerisme en investeringen.

Hij blijft optimistisch over digitale activa, ook al verloor de Centraal-Amerikaanse natie ruwweg 50 procent op zijn investering in 2.381 bitcoins, blijkt uit gegevens van Bloomberg.  

“Voor sommigen is crypto iets nieuws en iets wat ze niet helemaal begrijpen, maar het is een fenomeen dat bestaat en terrein wint en de komende jaren zal blijven bestaan”, zei Zelaya.

El Salvador was oorspronkelijk van plan om in maart voor 1 miljard dollar aan bitcoinobligaties aan te bieden. Maar de regering stelde het aanbod uit vanwege ongunstige marktomstandigheden. 

In juni, toen de bitcoin 65 procent lager noteerde dan zijn hoogtepunt een jaar eerder, haalde de minister zijn schouders op over de bezorgdheid en stelde dat het financiële risico “uiterst minimaal” was.

Bukele Twitterde dit jaar meerdere keren om de verschillende dalingen van bitcoin als koopkans aan te duiden.

Op 9 mei tweette de leider: “El Salvador heeft net de dip gekocht!” Hij zei toen dat de regering nog eens 500 munten kocht voor ruwweg 30.744 dollar per token. 

Meer lezen over crypto? Check deze artikelen: