De Brit James Howells verwierf internationale bekendheid als de man die 8.000 bitcoins kwijtraakte door de harde schijf waarop ze waren opgeslagen, per ongeluk weg te gooien. Tegen de huidige koers van de bitcoin van ongeveer 22.000 dollar zijn de bitcoins 176 miljoen dollar waard, omgerekend 173 miljoen euro.

Howells gooide de harde schijf met de bitcoins in 2013 weg. Het stukje computerhardware kwam terecht op de plaatselijke vuilstortplaats van de stad Newport in het Verenigd Koninkrijk.

Tegenover Insider vertelt Howells dat hij een plan heeft bedacht om de harde schijf terug te vinden dat 11 miljoen dollar kost. Een fractie van de huidige waarde van de bitcoins.

Howells geeft aan dat hij onder meer gebruik wil maken van twee robothonden van het bedrijf Boston Dynamics.

De zogenoemde Spot-robot kwam voor het eerst commercieel beschikbaar in juni 2020. Toen kostte de robothond 74.500 dollar voor een exemplaar.

Sindsdien wordt Spot gebruikt om scans uit te voeren voor bouwprojecten en schapen te hoeden. Singapore laat de robothond patrouilleren om coronamaatregelen af te dwingen.

Howells geeft aan dat de robothonden gebruikt kunnen worden om te zoeken naar zijn vermiste harde schijf en tegelijk voor beveiliging van de omgeving kunnen zorgen.

Hij zegt dat het project twee honden vereist. Zo kan er één op patrouille terwijl de andere zijn batterij oplaadt. Als het project doorgaat, wil hij de robothonden ‘Satoshi’ en ‘Hal’ noemen

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem voor de persoon of groep mensen die de bitcoin heeft gecreëerd, en Hal Finney was de allereerste ontvanger van een bitcoin-transactie.

Howells vertelt dat hij zijn plan met de hulp van deskundige adviseurs heeft opgesteld. Ook verzekerde hij zichzelf van financiering van twee durfkapitalisten. Hij hoopt dat het hem zal helpen de gemeenteraad van Newport ervan te overtuigen dat hij de vuilstortplaats mag afzoeken.

De gemeenteraad blijft Howells sinds 2013 consequent de toegang tot de stortplaats ontzeggen. De kans dat hij de harde schijf terugvindt, lijkt nog steeds klein.

Een woordvoerder van de gemeenteraad vertelt Insider dat er “niets is dat de heer Howells zou kunnen presenteren dat de raad zou kunnen overtuigen om hem toegang te geven tot de vuilstortplaats.”

“Zijn voorstellen vormen een aanzienlijk ecologisch risico, dat we niet kunnen accepteren en dat we zelfs niet kunnen overwegen door de voorwaarden van onze vergunning”, aldus de woordvoerder.

LEES OOK: Strenger toezicht op cryptomarkt: beurswaakhond VS pakt handelsplatform Coinbase aan