De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een onderzoek geopend naar Coinbase, een populair platform voor cryptomunten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de toezichthouder zijn een aantal munten die via Coinbase kunnen worden verhandeld, eigenlijk financiële effecten dus zou Coinbase onder het toezicht van de SEC moeten vallen. Nu is dat nog niet het geval.

Effecten zijn verhandelbare bewijzen waarmee de eigenaar kan aantonen dat hij bepaalde rechten heeft. Dat zijn bijvoorbeeld aandelen of obligaties, maar ook ingewikkeldere derivaten. Coinbase, het grootste cryptoplatform in de Verenigde Staten, ontkent stellig dat cryptomunten die klanten verhandelen daar ook onder vallen.

De SEC wilde niet reageren op vragen van Bloomberg. De voorzitter van de toezichthouder voor financiële markten benadrukte eerder wel dat bepaalde cryptomunten als effecten moeten worden gezien, waardoor particuliere beleggers ook beter beschermd zouden zijn.

Onlangs begon de SEC een proces tegen een medewerker van Coinbase. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij handelen met voorkennis, iets wat verboden is op financiële markten. De Coinbase-medewerker zou informatie hebben gelekt aan zijn broer over cryptomunten die vlak daarna via het platform verhandelbaar werden. Coinbase zelf is geen verdachte in die zaak.

Strenger toezicht op cryptomarkt

Strengere regulering van de cryptomarkt is een terugkerend thema. In Nederland heeft de grootse cryptobeurs Binance, waar je kan handelen in digitale munten als de bitcoin, een boete van ruim 3,3 miljoen euro opgelegd gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB, wat in dit geval een “zeer ernstige” overtreding zou zijn. Binance heeft inmiddels een registratieaanvraag gedaan. Daardoor is de boete lager uitgevallen. DNB is de aanvraag nog aan het beoordelen.

Binance is het overigens niet eens met de gang van zaken en heeft begin juni al bezwaar aangetekend tegen de boete. De bezwaarprocedure loopt ook nog.

Meerdere toezichthouders in de wereld hebben Binance al te verstaan gegeven dat zijn werkwijzen niet door de beugel kunnen.

Registratie bij DNB is sinds mei 2020 verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten. Dit toezicht is bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme via virtuele munten tegen te gaan.

LEES OOK: Cryptobeurs Binance krijgt boete van ruim €3,3 miljoen van DNB voor het aanbieden van diensten zonder de verplichte registratie