• Oekraïne moet op last van de UEFA het speciaal voor het EK voetbal ontworpen shirt aanpassen.
  • De Europese voetbalbond vindt de slogan “Glorie aan onze helden” te politiek van aard.
  • Een landkaart van Oekraïne met het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim kan wel door de beugel.

Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het Europees kampioenschap, moet op last van de UEFA het speciaal voor het EK ontworpen shirt aanpassen.

Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die “duidelijk van politieke aard is”. Dat is reglementair verboden.

De UEFA keurde de leuze “Glorie aan onze helden” af. Deze tekst stond vermeld aan de binnenzijde van het shirt in de kraag. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Daarbij werd deze leuze veelvuldig gescandeerd.

De UEFA greep na een “diepgaande analyse” in. De Europese voetbalunie maakt geen bezwaar tegen “Glorie aan Oekraïne”, dat als alternatief voor de oorspronkelijke slogan is ingediend.

Landkaart met de Krim

Foto: EPA/Sergey Kozlov
Foto: EPA/Sergey Kozlov

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk. Deze schets mag van de UEFA op het shirt blijven staan.

De Russische voetbalfederatie had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de federatie op de politieke lading van het Oekraïense tenue.

"Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement", betoogden de Russen. "Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

Rusland reageerde redelijk positief op de ingreep van de UEFA. "Sport is geen slagveld, maar wel een veld voor competitie", liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Ophef om EK-shirts van Noord-Macedonië

Ook een andere tegenstanders van het Nederlands elftal in de poulefase kampte met shirtproblematiek.

Noord-Macedonië, dat als zelfstandig land debuteert op een eindtoernooi, had op verzoek van de spelers nieuwe shirts laten ontwerpen. Het bordeauxrode tenue met daarin verwerkt een afbeelding van een lynx viel echter niet in de smaak bij de supporters.

Links het nieuwe ontwerp dat niet in de smaak viel, rechts de oude shirts van Noord-Macedonië.
Links het nieuwe ontwerp dat niet in de smaak viel, rechts de oude shirts van Noord-Macedonië.

De Noord-Macedonische voetbalbond heeft de UEFA daarom gevraagd of het op het EK in de oude shirts mag spelen: rood met gele strepen. Noord-Macedonië is op 21 juni de laatste tegenstander van Oranje in groep C.

Lees ook over het EK voetbal: