• Toen Tim Cook in mei 2011 CEO van Apple werd, vroegen velen zich af of hij in de voetsporen van Steve Jobs kon treden.
  • Sinds Cook de leiding heeft bij de Amerikaanse technologiegigant, is Apple op de beurs meer dan 2.000 miljard dollar waard geworden.
  • Cook zegt dat zijn onderbuikgevoel hem naar Apple leidde en dat dit hem nog steeds stuurt als leider.

ANALYSE – In 2010 sprak Tim Cook studenten van Auburn University in de Verenigde Staten toe. Destijds was hij nog operationeel directeur bij Apple. Cook vertelde over de meest opzienbarende ontdekking die hij deed, toen hij in 1998 bij Apple aan de slag ging: hij leerde vertrouwen op zijn intuïtie.

“Ik moest verder denken dan mijn opleiding als ingenieur. Technici worden opgeleid om analytische beslissingen te nemen zonder enige vorm van emotie,” zei Cook tijdens de toespraak. “Er zijn momenten in ieders leven dat vertrouwen op je onderbuikgevoel of intuïtie simpelweg het beste lijkt. Zeker als een bepaalde keuze het beste aanvoelt.”

“Ik merk in toenemende mate dat bij de belangrijkere beslissingen in het leven intuïtie een bepalende factor is bij het maken van de goede keuze.”

Op 24 augustus 2021 stond Cook tien jaar aan het hoofd van Apple. Daarvoor was hij tussen 2005 en 2011 operationeel directeur. Cook werd CEO toen Steve Jobs in 2011 deze positie verliet. Jobs overleed zes weken later.

De intuïtieve keuzes van Cook hebben Apple gemaakt tot wat het nu is: een van de belangrijkste bedrijven van zijn tijd. Met als kers op de taart het feit dat Apple vorig jaar het eerste bedrijf werd dat meer dan 2 biljoen dollar waard werd op de beurs, omgerekend ruim 1.700 miljard euro.

Toen Steve Jobs aftrad als CEO, vroegen critici zich af of Cook op hetzelfde niveau kon innoveren en dezelfde mate van creativiteit zou bezitten. Op zijn eigen manier vond Cook oplossingen om Apple's producten aantrekkelijk te maken.

Niet bang om zich uit te spreken over sociale kwesties

Als leider van een techbedrijf nam Cook het onder andere op tegen een conservatieve groepering die klimaatverandering ontkende, het National Center for Public Policy Research. Hij moedigde deze groepering aan de aandelen Apple die ze bezat, te verkopen.

In 2017 verdedigde Cook jonge Amerikaanse immigranten, toen president Donald Trump probeerde het Deferred Action for Childhood Arrivals-programma stop te zetten. En onder zijn leiderschap steeg het aantal donaties aan goede doelen. Daaronder valt ook een investering van 100 miljoen dollar voor initiatieven die gericht zijn op raciale rechtvaardigheid.

Cook stond in zijn tijd als COO vooral bekend als de hardwerkende, stille man uit het zuiden van de Verenigde Staten. Dat imago stond in schril contrast met de reputatie van Jobs als exuberante persoonlijkheid. Maar Cook heeft in tien jaar tijd laten zien dat hij een goede intuïtie heeft, die volgens hem dankzij Jobs is bijgeslepen.

Jobs maakte vaak keuzes gebaseerd op zijn intuïtie. Zo koos hij er enkele maanden voor de lancering van de iPhone voor om het plastic scherm van de telefoon om te wisselen voor een glazen variant.

Cooks openbare stellingname inzake sociale kwesties als topman van een groot bedrijf, is een belangrijke karakteristiek voor zijn leiderschapsstijl geworden. In 2014 werd hij de eerste CEO van een Fortune 500-bedrijf die openlijk aangaf dat hij homoseksueel is.

Interviewers vragen Cook vaak of bedrijfsleiders een standpunt moeten innemen over overheidsbeleid, en of zijn bereidheid om tegen de stroom in te gaan het grootste deel van zijn nalatenschap zou kunnen bepalen.

"Apple staat voor het veranderen van de wereld. Enkele jaren geleden realiseerde ik me dat je dat niet doet door te zwijgen over belangrijke zaken", vertelt Cook tijdens Fortune's CEO Initiative in 2018.

LEES OOK: Amalia liet in een half A4’tje zien wat de kern is van modern leiderschap