De premier van IJsland is dinsdag afgetreden. De positie van Sigmundur Davíð Gunnlaugsson werd zondag aan het wankelen gebracht door de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers. Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de onthullingen het veld ruimt.

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt door Sigurdur Ingi Johannsson, de nummer twee binnen Gunnlaugssons Progressieve Partij en de huidige minister van Landbouw en Visserij. De partij zal Johannsson voordragen aan de coalitiepartners als nieuwe premier.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Volgens Gunnlaugsson behelste de informatie niks nieuws en heeft hij over zijn zakelijke beslommeringen eerder al tekst en uitleg verschaft.

In een interview met het IJslandse televisiestation Stöd 2 zei hij tevens dat de bevolking hem en zijn regering bij de volgende verkiezingen kan beoordelen. Hij bood wel excuses aan voor zijn optreden op de Zweedse tv, waarin hij al na een enkele kritische vraag over het wegsluizen van vermogen opstond en wegliep.

Protesten in Reykjavik

Maandagavond gingen duizenden IJslanders de straat op in Reykjavik om het vertrek van Gunnlaugsson te eisen. Voor de betoging van maandag kwamen meer mensen op de been dan in 2009, toen toenmalig premier Geir Haarde in verband met het Icesave-schandaal tot aftreden werd gedwongen.

Gunnlaugsson liet maandag nog weten niet aan aftreden te denken, ook niet nadat dee Piratenpartij een motie van wantrouwen indiende. Dinsdag vroeg Gunnlaugsson president Olafur Ragnar Grímsson alsnog het parlement te ontbinden en zo de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen.

De president weigerde dat omdat hij eerst in overleg wilde met de belangrijkste partijen. Kort daarna kwam het nieuws dat Gunnlaugsson was afgetreden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl