Twee pizza’s kopen voor 100 miljoen dollar? Een Amerikaanse softwareontwikkelaar deed het in 2010, maar wist dat toen nog niet.

Bitcoin. Iedereen heeft het erover, vaak met spijt als haren op het hoofd ze niet eerder in huis te hebben gehaald nu de koers van de cryptomunt almaar blijft stijgen en bitcoin meer dan 10.660 dollar doet.

Hoe anders was dat op 22 mei 2010 toen ontwikkelaar Lazlo Hanyecz twee pizza’s bestelde en daarvoor met 10.000 stuks van een obscuur digitaal muntje neertelde. Een hoeveelheid bitcoin die nu een verbijsterende 100 miljoen dollar waard is.

Veel gekker zou het niet worden met de bitcoin. Dachten we een jaar geleden. Kwam de munt toen niet boven de 750 dollar uit na een schijnbare piek van 1100 dollar eind 2013, de koers heeft sindsdien een nucleaire stijging beleefd.

“10.000 is een mijlpaal voor bitcoin en cryptomunten in het algemeen,” aldus Charles Hayter, CEO van CryptoCompare, “het wijst niet alleen op buitengewone rendementen en het speculatieve karakter van de industrie, maar ook op het potentieel van de munt en de groeiende adoptie ervan.”

De cryptomunt heeft een lange weg afgelegd sinds 2010, toen Laszlo Hanyecz er twee Papa Johns pizza’s mee kocht van een andere bitcoin-enthousiasteling. Een transactie die over het algemeen gezien wordt als de eerste bitcointransactie in de echte wereld.

Hanyecz schreef destijds op het forum Bitcoin Talk:

Lees ook op Business Insider

Ik betaal 10.000 bitcoin voor twee pizza’s… twee grote, zodat ik nog iets voor morgen heb. Ik hou van pizzarestjes. Je mag de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen. Of je kunt hem voor me bestellen en laten bezorgen. Waar het mij om gaat is dat ik eten krijg in ruil voor bitcoin. Eten dat ik dus niet zelf hoef klaar te maken.”

“Ik wil graag uien, pepertjes, worst, paddenstoelen, tomaten en dergelijke. Dus standaard dingen, geen gekke topping met vis of zoiets. Gewone pizza met kaas vind ik ook prima. Dat is misschien goedkoper om te maken of te bestellen.”

“Laat weten of je geïnteresseerd bent, dan kunnen we een dealtje sluiten.”

Die bitcoins vertegenwoordigden toen een waarde van 40 dollar. Een Britse gebruiker besloot de pizza’s voor Hanyecz te kopen. En maakte daarmee ook nog eens winst, want de pizza’s kostten hem slechts 25 dollar.

Jaarlijks herdenken bitcoingebruikers die 22ste mei als “Bitcoin Pizza Dag.”

“Niemand hechtte destijds ook maar enige waarde aan bitcoin. Het idee om er pizza’s mee te betalen was dan ook ongelooflijk cool,” aldus Hanyecz in 2013 tegen de The New York Times. “Niemand had ook maar enig idee hoe groot het zou worden.”

LEES OOK: Bitcoin is $10.000 waard, maar verbruikt ondertussen meer stroom dan 159 landen in een jaar