Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:4

Fabrikant van elektrische fietsen VanMoof heeft de voormalig topvrouw van Booking.com binnengehaald. Gillian Tans wordt de nieuwe president van het Nederlandse e-bikebedrijf.

Met de benoeming hoopt VanMoof verder te kunnen groeien. Tans, die enkele jaren geleden al in VanMoof investeerde, was bij Booking.com verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van de hotelboekingswebsite.

Lees ook: Booking.com-CEO Gillian Tans vertelt waarom iedereen af en toe een gevaarlijke stap in zijn carrière moet durven nemen

“Tans’ ervaring combineert jaren op het hoogste executive-niveau, het bouwen van teams van wereldklasse en het opschalen van wereldwijde operaties – allemaal factoren die van cruciaal belang zullen zijn in de volgende fase van groei voor het bedrijf”, schrijft VanMoof in een verklaring.

Oprichters en broers Taco en Ties Carlier, die in 2009 begonnen met VanMoof, blijven de twee topmannen bij het bedrijf. Het merk heeft winkels in onder meer Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, San Francisco en Tokio.

VanMoof profiteerde van de coronacrisis

Vorig jaar haalde VanMoof nog 128 miljoen dollar op in een investeringsronde om de productiecapaciteit te vergroten. Het opgehaalde bedrag voor investeringen liep de afgelopen twee jaar al op tot 182 miljoen dollar. Taco noemde een uiteindelijke beursgang tegenover Quote destijds een "logisch vervolg".

VanMoof is flink gegroeid sinds het begin van de coronacrisis. Door de pandemie kozen mensen vaker de fiets als alternatief voor het openbaar vervoer. VanMoof wist de verkoop van zijn e-bikes in 2020 meer dan te verdriedubbelen.

Volgens de Amsterdammers zijn de Verenigde Staten momenteel de grootste groeimarkt voor het bedrijf.

Lees ook: Nieuwe concurrent voor VanMoof: Ampler is een fietsenmaker uit Estland die de Nederlandse markt voor e-bikes wil veroveren

Tans werd na vertrek bij Booking.com durfinvesteerder

Om te blijven groeien, haalt VanMoof nu dus de voormalige topvrouw van Booking.com in huis.

Tans begon in 2002 bij Booking.com – toen nog een relatief kleine site onder de noemer Bookings.nl – als operationeel directeur. Na dat ruim 13 jaar te hebben gedaan, werd ze de nieuwe CEO van het bedrijf. In 2019 werd ze plotseling vervangen door de Amerikaan Glenn Fogel.

In de jaren bij Booking.com deed Tans veel ervaring op en spekte ze haar bankrekening. In 2018 verdiende ze volgens het FD nog zo’n 12,8 miljoen euro aan salaris, aandelen en bonussen. Na de komst van Fogel kon Tans nog rekenen op een vertrekvergoeding van een kleine 1,2 miljoen euro.

Lees ook: Ex-CEO Gillian Tans van Booking.com gaat in haar nieuwe functie niet meer €12 miljoen verdienen… maar €50.000

Dat geld gebruikt Tans inmiddels als durfinvesteerder. Vorig jaar werd bekend dat Tans samen met andere investeerders geld steekt in Student Power, een banenplatform voor studenten.

Volgens de ex-topvrouw verbindt Student Power net zoals Booking.com vraag en aanbod. "Deze innovatie maakt de banenmarkt efficiënter, wat het gemakkelijker maakt voor bedrijven om zowel banen als economische groei te creëren", zei ze destijds in een verklaring.

LEES OOK: Gilian Tans, de voormalige baas van Booking.com, investeert in een banenplatform voor studenten