• E-bikemaker VanMoof heeft in een nieuwe investeringsronde 128 miljoen dollar opgehaald.
  • Met dat geld wil het Amsterdamse bedrijf de productie opschalen en de fietsen verder ontwikkelen.
  • VanMoof profiteert van de coronacrisis en zag de omzet in 2020 verdrievoudigen.

VanMoof heeft 128 miljoen dollar (zo’n 108 miljoen euro) opgehaald in een investeringsronde. De Amsterdamse maker van elektrische fietsen wil daarmee onder meer de productiecapaciteit vergroten en nieuwe modellen ontwikkelen.

Naast bestaande aandeelhouders als Felix Capital en Balderton hebben het Amerikaans-Aziatische investeringsfonds Hillhouse en voormalig Booking-topvrouw Gillian Tans geïnvesteerd in het bedrijf.

VanMoof is in 2009 opgezet door de Nederlandse broers Taco (43) en Ties (42) Carlier. Het merk heeft winkels in onder meer Amsterdam, Berlijn, Londen, New York, San Francisco en Tokio.

De fietsen van VanMoof zijn te koop vanaf 2.200 euro. Hoewel ze een minimalistische uitstraling hebben, zitten ze vol technologie. Zo kunnen de fietsen automatisch elektronisch schakelen en hebben ze gps. Voor een extra bijdrage van ruim 100 euro per jaar gaat VanMoof een gestolen fiets voor de klant zoeken.

Coronacrisis gaf boost aan VanMoof

Het bedrijf is flink gegroeid sinds het begin van de coronacrisis. Door de pandemie kozen mensen vaker de fiets als alternatief voor het openbaar vervoer.

VanMoof wist de verkoop van zijn e-bikes in 2020 meer dan te verdriedubbelen. In Nederland groeide het bedrijf met 121 procent. Ook breidde VanMoof het aantal winkels uit van 8 naar 50.

Volgens de Amsterdammers zijn de Verenigde Staten momenteel de grootste groeimarkt voor het bedrijf.

"E-bikes hebben het voortouw genomen in een wereldwijde mobiliteitsrevolutie", aldus Ties Carlier, medeoprichter VanMoof. "We hebben alle reden om te geloven dat dit een blijvende gedragsverandering is, nu mensen een slimmer en groener alternatief voor de status quo hebben aangenomen."

Beursgang is een logisch vervolg

De jaaromzet van VanMoof bedraagt inmiddels zo'n 70 miljoen euro, schrijft zakenblad Quote. Winst maakt het bedrijf nog niet. "We hebben gekozen voor groei boven winst", zegt Taco Carlier tegen Quote.

De afgelopen twee jaar heeft VanMoof in totaal al 182 miljoen dollar aan investeringen opgehaald in drie rondes. Volgt er binnenkort een beursgang? Daarvoor heeft het bedrijf nog geen plannen, maar Taco Carlier noemt een beursnotering binnen twee tot drie jaar een "logisch vervolg."

Welk belang de broers nog hebben in VanMoof willen ze niet zeggen, maar Quote schat dat het om zo'n 35 procent van de aandelen gaat. De waarde van de e-bikemaker zou ongeveer 400 miljoen euro bedragen.

Dat zou betekenen dat Taco en Ties Carlier gezamenlijk een vermogen hebben van 140 miljoen euro – en dus hun debuut maken in de Quote 500. Tot ongenoegen van Taco Carlier: "Dat hadden we liefst nog een jaartje uitgesteld", zegt hij tegen het zakenblad.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: 5 e-bikes waarmee mensen naar je omkijken – waaronder een Porsche, een tweezitter en een spaakloos model