De functiewisseling van de Nederlandse topvrouw Gillian Tans, die vorige week plotseling werd vervangen als CEO van Booking.com, gaat gepaard met een enorme achteruitgang in de beloning.

In 2018 verdiende Tans, die in 2016 aantrad als bestuursvoorzitter, volgens het FD nog zo’n 12,8 miljoen euro aan salaris, aandelen en bonussen. Die functie draagt ze nu over aan de Amerikaan Glenn Fogel, die al de leiding had over Booking Holdings.

Voor Tans is een nieuwe functie gecreëerd: die van chairwoman, vergelijkbaar met een president-commissaris in Nederland. Tans gaat die functie tot 30 juni 2020 vervullen, vanuit huis, en krijgt daarvoor een salaris uitgekeerd van 50.000 euro.

Dit alles blijkt uit een overeenkomst die het holdingbedrijf van Booking.com bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft gedeponeerd.

Gilian Tans: vertrekvergoeding €1,2 miljoen voor opzeggen CEO-positie

Tans krijgt nog wel een vertrekvergoeding van een kleine 1,2 miljoen euro, en een bonus over 2019 die op hetzelfde bedrag kan uitkomen, maar minstens 1 miljoen euro bedraagt.

Met haar 6.426 aandelen Booking Holding is de Nederlandse ook niet zielig: die zijn dinsdagochtend zo'n 10,8 miljoen euro waard.

Gillian Tans was in 2002 één van de eerste medewerkers van Booking.com. Het Nederlandse bedrijf kwam drie jaar later in Amerikaanse handen. Met Tans als directeur werd het bedrijf zo'n 40 procent meer waard op de beurs, maar het laatste jaar staan de resultaten onder druk.

Booking moest over het belangrijke tweede kwartaal van 2018 (de zomerperiode) een fors lagere winst rapporteren dan analisten hadden verwacht. In maart 2018 bereikte het aandeel Booking Holding het hoogste punt ooit met 2.206 dollar; dinsdagochtend noteert het zo'n 14 procent lager op 1.898 dollar.

LEES OOK: 13 dingen die ik leerde over hotels en Airbnb’s na een jaar reizen – dit zijn mijn tips en adviezen