• Naast zakelijke lease van e-bikes zijn er steeds meer aanbiedingen voor private lease van elektrische fietsen.
  • Sinds deze week is het ook mogelijk om een private lease-contract af te sluiten voor e-bikes van VanMoof.
  • Bij private lease betaal je maandelijks een vast bedrag voor de fiets, uiteenlopend van een paar tientjes tot iets meer dan 100 euro.
  • Onder het leasecontract vallen doorgaans ook servicediensten zoals onderhoud, reparatie en verzekeringen. Maar de dekking verschilt per aanbieder.
  • Business Insider vergeleek zes aanbieders van private lease voor e-bikes.

Het gaat razend hard met de verkoop van e-bikes in Nederland. Maar een elektrische fiets kan best prijzig zijn. Daarom bieden steeds meer partijen de e-bike ook aan via private lease.

Woensdag meldde ook de Amsterdamse fietsenmaker VanMoof zich aan het private lease-front. Dit is dus iets anders dan de lease van een e-bike via de werkgever, die sinds begin dit jaar een flinke fiscale impuls heeft gekregen.

Bij de zakelijke e-bike kun je regelen dat de werkgever het maandbedrag voor de fietshuur geheel of deels betaalt. Vervolgens krijg je als werknemer te maken met een fiscale bijtelling voor privégebruik van 7 procent van de waarde van de fiets. Dat komt vaak neer op een paar euro per maand.

Bij private lease betaal je zelf het maandelijkse huurbedrag. Verder heb je niet te maken met een fiscale bijtelling.

Private lease van e-bike: vast maandbedrag inclusief onderhoud

Het voordeel van private lease is dat je niet in een keer een bedrag van tweeduizend of drieduizend euro hoeft neer te tellen voor een e-bike. Je bent in principe ook gedekt voor onderhoud en reparatie. Gemak kan dus een reden zijn om voor private lease te kiezen.

Private lease van e-bikes wordt niet geregistreerd bij de Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie), aldus een woordvoerder van de instantie die schulden van burgers bijhoudt tegen Business Insider. Dit is dus anders dan bij private lease van auto’s, waar een leasecontract wel kan worden gezien als schuld.

Bij het leasen van een e-bike zit je in principe vast aan de maandlasten die bij de lease van de elektrische fiets horen gedurende de contractperiode.

Lees ook op Business Insider

Om het kopen van een e-bike te vergelijken met lease, moet je een aantal zaken in het achterhoofd houden. De aanschaf van een e-bike kun je meestal binnen een paar jaar terugverdienen, als je de aankoopprijs vergelijkt met maandelijkse leasebedragen. Maar bedenk wel dat in de leasekosten extra’s zitten zoals onderhoud, reparatie en soms verzekeringen tegen diefstal.

Business Insider maakte een overzicht van verschillende aanbiedingen voor private lease van e-bikes. Wat daarbij opvalt, is de grote hoeveelheid maatwerk.

Los van allerlei verschillende types e-bikes, zijn er veel abonnementsvarianten mogelijk. Daarbij krijg je te maken met diverse extra’s, zoals verzekeringen, service, onderhoud, verlengde garantie op de accu en pechhulp. De lijst is lang, het aantal combinaties ook.

Niet voor niets moet je bij de meeste aanbieders je voorkeur opgeven waarna een offerte volgt. Het is dus belangrijk om te checken wat er allemaal gedekt is onder de maandprijzen voor private lease die we hieronder noemen.


VanMoof  – tussen €79 en €99

Bij VanMoof lease je een e-bike vanaf 79 euro per maand. De contractduur is dan 36 maanden. Andere opties zijn 89 euro per maand bij een contract van 24 maanden en 99 euro per maand bij een contract van 12 maanden.

En wat rijd je dan? Je kunt kiezen uit de Electrified S2 of X2 met een actieradius tussen de 60 en 150 kilometer, een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Onderhoud en reparaties zijn inbegrepen in het maandbedrag.

Ter indicatie: de Electrified S2 kun je kopen vanaf 3.398 euro. Afgezet tegen leasekosten van 79 euro per maand, heb je dat bedrag na 43 maanden terugverdiend.


Batavus – tussen €66  en €119

Batavus op zijn beurt biedt maar liefst acht e-bikes aan voor private lease. Alles maatwerk, dus als je een keuze uit één van deze acht hebt gemaakt, dan krijg je pas een offerte.

De maandelijkse vanafprijzen variëren enorm. De duurste kost je 119 euro per maand. Dan rij je een Batavus Finez E-Go Power met een bereik tussen de 25 en 110 kilometer. De goedkoopste heeft een vanafprijs van 65 euro. Dan rijd je de Batavus Fonk E-Go. Dan heb je een accu met een bereik tussen de 18 en 98 kilometer.

Batavus werkt met driejarige leasecontracten. Onderhoud, reparaties, verzekering tegen diefstal, afleverkosten en pechhulp (ook in het buitenland) zijn inbegrepen bij de leaseprijs.

Ter indicatie: de Fonk E-go koop je vanaf 1.499 euro. Afgezet tegen een leaseprijs van 65 euro per maand heb je de nieuwprijs na 23 maanden terugverdiend.


Cortina – tussen €64 tot €111

Lease je bij Cortina, dan heb je de keuze uit maar liefst vijfendertig e-bikes. De leasekosten lopen uiteen van 64 euro tot 111 euro per maand.

Wat heb je voor die 64 euro? Een Cortina E-U1 Damesfiets met voorwielmotor, drie versnellingen en een dubbele handrem. Ga je voor 111 euro per maand, dan heb je een Cortina E-Mozz Pro herenfiets met een 36V-middenmotor en maar liefst acht versnellingen.

Cortina biedt een leasecontract inclusief onderhoud, pechhulp, plus een verzekering tegen diefstal. De looptijden van de leasecontracten bij Cortina zijn minimaal 24 maanden en maximaal 48 maanden.

Ter indicatie: een E-U1 Damesfiets koop je voor 961 euro. Bij een leaseprijs van 64 euro per maand heb je dat bedrag na 15 maanden terugverdiend.


Gazelle – vanaf €65

Gazelle biedt in principe ook private lease van e-bikes aan. Alleen is dat “op dit moment niet mogelijk”, zo valt er op de site van Gazelle te lezen. Gazelle informeert belangstellenden als er weer opties zijn voor private lease.

Prijzen voor private lease starten bij 65 euro. Gazelle werkt met 3-jarige contracten. Bij de leaseprijs inbegrepen zijn reparatie en onderhoud, pechhulp, verzekeringen, afleverkosten en afschrijving.


Consumentenbond – tussen €39 en €84

Via de Consumentenbond kun als collectief fietsen leasen voor minimaal 39 euro per maand en maximaal 84 euro per maand. Je hebt de keuze uit maar liefst elf modellen.

De Consumentenbond gaat namens deelnemers leasecontracten uitonderhandelen. Je moet je eerst inschrijven voor het collectief dat in het voorjaar van 2020 van start gaat. Daarna krijg je inzicht in het aanbod. Service, onderhoud en verzekeringen zijn in ieder geval inbegrepen bij de leaseprijzen.


Leasen via fietsendealer (Bike Totaal) – tussen €47 en €90

Je kunt ook e-bikes leasen via fietsverkopers. Zo heeft Bike Totaal twee contractvormen voor private lease. Een 4-jarig contract inclusief verzekeringen, vervanging van versleten onderdelen en pechhulp. Of een 3-jarig contract waarbij wel onderhoud wordt gedaan, maar vervanging van versleten onderdelen niet is inbegrepen bij de leaseprijs.

Je kunt kiezen uit verschillende merken e-bikes (waaronder Cortina, Batavus, Sparta en Giant) met maandprijzen tussen de 46,76 euro en 89,96 euro.


Lees meer over e-bikes: