• Het aantal mensen dat in Duitsland is gestorven aan het coronavirus is relatief laag.
  • Het land test ongeveer 120.000 mensen per week, waardoor ook veel milde gevallen worden geregistreerd.
  • De gemiddelde leeftijd van Duitsers die besmet zijn met het virus is laag: 46 jaar.

Het coronavirus woedt door Europa, met Italië en Spanje als de grootste slachtoffers. 

Maar zoals het er nu naar uitziet houdt Duitsland zich redelijk staande tegen de besmettelijke ziekte Covid-19. In totaal zijn er nu 57.298 Duitsers positief getest en staat het aantal sterfgevallen op 455. 

In Nederland zijn er inmiddels 864 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

De belangrijkste reden voor het relatieve lage sterftecijfer lijkt te zijn dat er bij onze Oosterburen veel meer mensen worden getest dan in andere Europese landen.

Wetenschappers zijn het erover eens dat een groot aantal – waarschijnlijk het merendeel – van alle coronabesmettingen de officiële cijfers niet halen omdat ze niet ernstig genoeg zijn voor een ziekenhuisopname. 

Hoe meer testen een land uitvoert, hoe meer milde besmettingen aan het licht komen. Omdat de ernstigere gevallen bijna altijd getest worden, blijft het aantal sterfgevallen echter gelijk.

Het netto-effect daarvan is dat het sterftecijfer in een land waar meer getest wordt, dus lager lijkt.

Christian Drosten, directeur van de afdeling virologie van het Berlijnse Charité-ziekenhuis, schat dat er wekelijks 120.000 Duitsers getest worden op corona. De Duitse artsenvereniging stelt dat er de afgelopen weken minstens 200.000 testen zijn gedaan, aldus The Independent.

Employees in protective clothing do testings for the corona virus at a laboratory in Berlin, Germany, March 26, 2020, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues. REUTERS/Axel Schmidt

Werknemers in beschermende kleding doen testen in de strijd tegen het coronavirus in een laboratorium in Berlijn op 26 maart 2020. Foto: REUTERS/Axel Schmidt

“Ik geloof dat we door meer te testen dan andere landen beter zicht hebben op de uitbraak”, verklaarde Drosten tegenover NPR.

“We hebben hier in Duitsland geen centraal diagnostisch systeem”, aldus Drosten. “Er is hier dus geen centraal laboratorium dat andere laboratoria tegenhoudt om testen te doen. We hebben hier vanaf het begin een open markt gehad.”

Tot aan 28 maart zijn in het Verenigd Koninkrijk 113.777 mensen getest. Ook in Spanje en Italië wordt er duidelijk minder getest dan in Duitsland.

In Nederland wordt het aantal uitgevoerde testen niet naar buiten gebracht. Wel is bekend dat er tot aan 30 maart 11.750 bevestigde besmettingen met het coronavirus waren.

In de Verenigde Staten, dat inmiddels het hoogst aantal besmetting ter wereld telt, ondergingen er tot aan 28 maart in totaal 626.667 mensen een test, volgens cijfers van het COVID Tracking Project. Het aantal uitgevoerde testen loopt daar de laatste dagen flink op, maar loopt statistisch gezien nog steeds achter op Duitsland.

coronavirus test

Een dokter houdt een coronatest omhoog. Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP

Spanje distribueerde 650.000 testkits, maar stuurde vorige week een zending terug naar China nadat bleek dat de sneltesten maar 30 procent van de positieve gevallen identificeerde. Het is onbekend hoeveel testen er inmiddels zijn uitgevoerd in het land. 

In de Noord-Italiaanse gemeente Vó werd een grote uitbraak de kop ingedrukt door veelvuldig te testen, maar in de rest van het land is het niet gelukt dat succes te herhalen.

Afgelopen vrijdag meldde de Süddeutsche Zeitung dat het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal dagelijkse testen in het land wil opvoeren naar 200.000.

Een gedegen gezondheidssysteem

Duitsland is goed in staat om zich te wapenen tegen corona, omdat het een goed ontwikkeld en uitgebreid zorgstelsel heeft, met zowel publieke als private mogelijkheden.

Duitsland geeft gemiddeld 4.273 euro per persoon per jaar uit aan gezondheidszorg, volgens data van de Wereldbank uit 2016. Dat is meer dan in de meeste andere landen.

Het land heeft verreweg de meeste ic-bedden beschikbaar in Europa. Die beschikbaarheid is essentieel in de strijd tegen het virus.

In Duitsland zijn er 24,4 ic-bedden met beademingsapparatuur beschikbaar per 100.000 inwoners. In Italië waren dat er voor de crisis 8,3, in Groot-Brittannië 6,2. 

In Nederland waren er toen de coronacrisis uitbrak 6,8 ic-bedden met beademingsapparatuur op 100.000 inwoners beschikbaar, maar hoopt men dit aantal deze week op te schalen naar 9,3. 

Duitsland is inmiddels ook begonnen met de overname van coronapatiënten uit Nederland en Noord-Frankrijk om de druk op de ic’s aldaar te verlichten.

Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

“Wij hebben over het algemeen een vrij goed intensivecaresysteem”, aldus de Duitse viroloog Martin Stürmer tegenover Vox.

“We hebben uitstekend gespecialiseerde artsen en faciliteiten. Dat zou deels een verklaring kunnen zijn voor het feit dat er in ons land meer ernstige zieke coronapatiënten blijven leven dan in andere landen.”

Het virus heeft nog relatief weinig Duitse ouderen getroffen

De gemiddelde leeftijd van een Duitser met het coronavirus is 46 jaar, waar dat in bijvoorbeeld Italië 63 jaar is.

Wat in Nederland de gemiddelde leeftijd van de patiënten is, is niet bekend. Wel meldt het RIVM dat de meeste gemelde patiënten in de leeftijdscategorie 75-79 jaar vallen.

Oudere mensen hebben een grotere kans om te overlijden door het virus, net als mensen die al kampten met gezondheidsproblemen. Zeker de helft van het aantal mensen dat de afgelopen weken in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus had onderliggende aandoeningen, aldus het RIVM. 

80 procent van alle mensen die in Duitsland het virus hebben opgelopen is jonger dan 60 jaar, blijkt uit cijfers van het Duitse RIVM: het Robert Koch Instituut. Dat wijst erop dat de uitbraak zich nog niet onder ouderen heeft verspreidt.

De cyclus is pas net begonnen

Vergeleken met landen als Spanje en Italië bevindt Duitsland zich, net als Nederland, in een vroeger stadium van de crisis. Het zou dus kunnen dat het coronavirus het land alsnog in zijn greep krijgt. 

Italy coronavirus

Het Piazza dei Miracoli bij de Italiaanse toren van Pisa wordt gedesinfecteerd op 17 maart 2020. Foto : Laura Lezza/Getty Images

Volgens bondskanselier Angela Merkel is nog te vroeg om de lockdown die vorige week van kracht werd te versoepelen, meldt de Deutsche Welle.

Sinds 24 maart geldt er in Duitsland een strenge lockdown. Het is niet toegestaan om je met meer dan twee mensen in de openbare ruimte te begeven, tenzij je samen een gezin vormt. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete van 25.000 euro tegemoet kunnen zien.

Merkel verwacht dat het aantal besmettingen komende week zal dalen. 

“Het dodental in Duitsland zal de komende tijd nog stijgen als er ook meer ouderen worden besmet”, denkt ook Keith Neal, emeritus professor epidemieën en infectieziekten aan de Universiteit van Nottingham.

“Het uiteindelijke dodental zal richting 1 procent van de patiënten gaan”, voorspelde hij tegenover Sky News.

Duitsland lijkt dus succesvol in de bestrijding van het coronavirus, maar volgens wetenschappers is het moeilijk daar nu al iets zinnigs over te zeggen. “We hebben er geen verklaring voor”, stelde een woordvoerder van het Robert Koch Institute. “Dus laten we ons daar voorlopig ook maar niet aan wagen.”

Lees meer over het coronavirus: