Over de hele wereld zijn vakantiegangers gestrand na het faillissement van het Britse reisbureau Thomas Cook. Sommigen van hen hebben hartverscheurende verhalen. Er is dan ook veel woede en verwarring. De nog niet failliet gegane Nederlandse tak schrapt voor dinsdag alle vluchten.

Zo’n 600.000 reizigers zitten vast nadat het bedrijf maandagochtend omviel vanwege het missen van een deadline voor het aantrekken van nieuwe financiering. Naast de gestrande reizigers zijn er ook andere zwaar gedupeerden, zoals de Britse Chloe Hardy die haar bruiloft in duigen ziet vallen. Ze zou in oktober gaan trouwen op het Griekse eiland Zakynthos.

Hardy had haar droombruiloft met 33 gasten op Zakynthos geboekt via Thomas Cook: “Onze bruiloft zelf kost bijna 12.000 pond (13.500 euro) met alle dingen die we hier hebben gekocht en alles wat we hadden georganiseerd met de weddingplanner”, vertelt Hardy aan de BBC.

Maar met de reis voor alle gasten inbegrepen, bedragen de kosten van de al maandenlang voorbereide bruiloft maar liefst 33.000 pond (37.000 euro).

Thomas Cook Airline

Foto: StudioPortoSabbia/Shutterstock

Layton Roche en zijn verloofde hebben een vergelijkbaar verhaal. Zij zouden deze maandag naar het Griekse eiland Kos afreizen voor hun bruiloft. "Het spreekt voor zich dat ik er helemaal kapot van ben", tweette Roche vanmorgen vroeg. "We waren net opgestaan om naar het vliegveld te gaan toen we het hoorden."

"Jaren van voorbereiding naar de knoppen en het kost ook heel veel geld",  vertelt Roche aan The Guardian. "Dromen zijn in duigen gevallen."

Britse toeristen 'gegijzeld' in een Tunesisch hotel

Veel mensen kunnen nu niet meer vertrekken voor hun droomvakantie, maar vele anderen zitten vast in het buitenland na het faillissement.

Een toerist die in een vakantieresort in Tunesië verblijft, vertelt de BBC dat hij en zijn medegasten 'gegijzeld' worden, omdat het hotel bang is dat Thomas Cook het verschuldigde geld niet meer gaat betalen. Ryan Farmer zegt tegen de BBC dat het resort Les Orangers in Hammamet geld eist van de gasten van Thomas Cook en de uitgangen heeft geblokkeerd.

Volgens Farmer worden gasten die weigeren te betalen en het hotel uit willen tegengehouden door beveiligingsmedewerkers. "We waren bij de uitgang en daar stonden vier beveiligingsmedewerkers. De deuren blijven dicht en niemand mag weg", laat Farmer weten.

Nederlandse tak schrapt dinsdag alle vluchten

De reis van Nederlanders die dinsdag met het vliegtuig op vakantie zouden gaan via Thomas Cook Nederland gaat niet door. De reisorganisatie meldt dat hun vliegreis komt te vervallen. "Het gaat verspreid over de dag om ongeveer duizend passagiers", zegt een woordvoerster. "We hebben ze per mail en via social media op de hoogte gebracht." Om hoeveel vluchten het gaat, kon ze nog niet zeggen.

Thomas Cook Nederland vliegt vooral naar Zuid-Europese zonbestemmingen vanaf Schiphol en Eindhoven Airport. De organisatie stuurt dinsdag geen extra medewerkers naar beide luchthavens.

Reizigers die vanaf woensdag vertrekken vinden volgens het bedrijf binnenkort meer informatie op de website van Thomas Cook, neckermann.nl en sgr.nl.

Thomas Cook Nederland heeft inmiddels bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) melding gedaan van financieel onvermogen. Maar er is volgens de woordvoerster geen sprake van een faillissement, zoals wel het geval is bij de Britse Thomas Cook Group.

Naar aanleiding van het Britse bankroet heeft Thomas Cook in Nederland gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen hier uit te blijven voeren. "Ondanks alle inspanningen is dit helaas niet gelukt. Daar komt bij dat het niet uit te sluiten is dat de klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie", stelt het bedrijf in een verklaring.

Lees hier meer over het faillissement van Thomas Cook: